Paine rotunda impletita

Postat de RODIMUR in Piine
2 Apr 2020 | 4932 vizualizari
Paine rotunda impletita

Îmi place foarte mult pâinea de casă, superioară aceleia din comerț, pentru că are un gust foarte bun, îmbunătățită cu ou și lapte, pentru frământat. Acum, când ieșim foarte rar din casă, trebuie să coc pâine mai des și mai întâi de toate am făcut această pâine împletită rotundă, la care visam de mult timp, pentru că-mi place nu doar gustul, ci și aspectul ei.  

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 1 ou
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 225-250 ml de lapte cald
  • 1/2 linguriță de sare extrafină
  • 2 lingurițe de zahăr tos
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • făină pentru modelat
  • Pentru decor:
  • 1 gălbenuș, pentru uns
  • 2 linguri de susan

Mod de preparare

Se pune făina în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, în care se pune: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii cu ingrediente, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia.

Se adaugă lapte cald, puțin câte puțin și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Se încorporează apoi făina, adăugându-se puțin câte puțin, laptele cald.

După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă pe rând cele două linguri de ulei și se mai frământă puțin aluatul, până ce devine elastic și nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul (după 30-35 de minute) se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, până ce se elimină bulele de aer, iar aluatul devine mai ferm.

Se împarte aluatul în patru părți egale, din care se fac patru suluri, cam de 50 cm lungime.

Pentru împletirea aluatului, se pun două suluri paralele, orientate la orizontală, iar celelalte două se pun perpendicular, întrepătrundu-se între ele, ca la țesut. Se împletesc (răsucesc) sulurile, două câte două, în sensul acelor de ceasornic, după care se procedează la fel, în sens invers. Se repetă operațiunea, până ce din suluri mai rămân doar niște capete mici. Acestea se unesc și se ascund sub pâine, având grijă să nu se deranjeze forma ei.

Se pune pâinea în tava prevăzută cu hârtie de copt, se acoperă cu un șervet de bumbac curat și se mai lasă 10-15 minute, ca să mai crească, după care se unge cu un gălbenuș, se presară susan și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos (cam 30-35 de minute).

Când pâinea este gata, se scoate din cuptor, se învelește cu un șervet curat de bumbac și se lasă astfel, până ce se răcește, după care se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine rotunda impletita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (37)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine rotunda impletita

Postat de Sylvia

Paine rotunda impletita

  Dupa ce avem aluatul dospit il impartim in 4 parti si formam 4 suluri de 60 cm si le suprapunem pe planul de lucru facut cu faina din belsug.    Desi pare complicat...

Citeste continuarea

Paine rotunda impletita

Postat de miha

Paine rotunda impletita

Drojdia se amesteca cu zaharul si se dizolva cu putina apa calduta.Lasam 10 minute la dospit. In vasul masinii de paine punem faina amestecata cu sare,peste care adaugam maiaua.Punem restul de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.04.2020, 13:44
Ce frumoasa este!
la 02.04.2020, 13:47
Îți mulțumesc frumos, Cristinuța! Este și foarte, foarte bună... Astăzi voi mai face două, dar la tavă, ca să putem să le feliem, pentru că pe aceasta am rupt-o și am mâncat-o rapid, cu mare plăcere...
la 02.04.2020, 14:16
Ce pufosenie de paine !
la 02.04.2020, 14:20
Îți mulțumesc frumos, Ksenya!
la 02.04.2020, 15:54

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking