Paine rulata, cu mac sau chimen

Postat de RODIMUR in Piine
20 Feb 2019 | 3286 vizualizari
Paine rulata, cu mac sau chimen

Îmi place foarte mult pâinea de casă, nu doar pentru că nu conține amelioratori, afânători, etc., ci mai ales pentru că o pot îmbunătăți cu un ou, puțin zahăr și o fac dintr-un aluat frământat cu lapte. Decât să fac o pâine ca aceea din comerț, doar din: făină, sare, apă și drojdie, mai bine îmi cumpăr una, direct din magazin, făcând economie de bani, timp și efort. Pâinea de casă nu se compară, nici pe departe cu cea din comerț, tocmai pentru că are aceste ingrediente care o fac mai bună, mai gustoasă. Și eu zic că merită să muncești puțin pentru un gust mai bun... Fac adeseori pâine rulată, cu adaos de mac, sau chimen (pentru că-mi plac semințele, în general) după modelul batoanelor, a căror rețetă am postat-o aici, anul trecut: https://www.bucataras.ro/retete/batoane-de-post-cu-mac-86076.html. De această dată am făcut săptămâna trecută pâinea rulată cu chimen și abia ieri, după ce s-a terminat, am făcut și una cu mac, ca să avem mereu pâine proaspătă și gustoasă. Pentru că numai semințele diferă, iar în rest, aluatul și procedeul de fabricație este același, am adunat pozele de la ambele pâini, în aceeași rețetă, aceasta... Ingredientele de mai jos sunt pentru o singură pâine, la care adăugați mac, sau chimen, după cum doriți.

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 200 ml de lapte cald
  • 1 ou
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 1 linguriță de sare fină
  • 40 ml de ulei de floarea soarelui
  • semințe de mac, sau chimen (în ce cantitate doriți)
  • 2-3 linguri de lapte cald, pentru uns foaia de aluat
  • făină pentru frământat și întins foaia pe planșetă
  • ulei de floarea soarelui, pentru uns tava de copt
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • semințe de mac, sau chimen

Mod de preparare

În vasul de frământat se pune făina, amestecată cu sarea, se face o adâncitură la mijloc și acolo se pune: drojdia mărunțită, zahărul și oul. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă mai întâi ingredientele din mijloc, până ce se topește zahărul, iar drojdia se dizolvă, după care se încorporează făina.

După ce s-a încorporat toată făina se adaugă, puțin câte puțin uleiul și se frământă ușor, până ce aluatul devine elastic și nelipicios (cam 6-8 minute).

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la căldură, ca să dospească într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, pentru ca aerul care l-a umflat să se elibereze. Astfel, aluatul va deveni mai ferm.

Pe planșeta presărată cu făină se întinde cu sucitorul o foaie care să încapă în tava pe care o aveți, dar să fie mai mult lungă, pentru a putea fi rulată.

Se unge aluatul cu lapte cald și apoi se presară mac, sau chimen, în cantitatea pe care o doriți (nu prea mult, totuși!).

Se rulează aluatul cu semințele la interior și se pune în tava unsă cu ulei în prealabil.

Se unge pâinea cu ou ”bătut” și se mai lasă să crească încă 10 minute, după care se unge din nou cu ou și se presară semințe, ca acelea din interior.

Se dă tava cu pâinea la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos și uniform.

Când pâinea este gata, se scoate din cuptor, se lasă puțin să se răcorească și apoi se acoperă, sau chiar se învelește într-un șervet curat, ca să rămână proaspătă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine rulata, cu mac sau chimen" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Retete similare

Paine cu faina neagra si susan

Postat de sufletista

Paine cu faina neagra si susan

Intr-un bol amestecam cele 2 tipuri de faina cu sarea, semintele de susan, facem o adancitura si adaugam drojdia dizolvata cu putina apa si zaharul. Amestecam treptat cu lingura adaugand uleiul...

Citeste continuarea

Paine de casa si doi ani de bucataras

Postat de AdrianUdrea

Paine de casa si doi ani de bucataras

Mai intai se cerne faina intr-un vas adanc si se face o adancitura la mijloc. Se prepara maiaua. Se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, se adauga putina apa calda si putina faina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.02.2019, 18:11
place
la 20.02.2019, 18:24
Mă bucur, Lau... Mulțumesc frumos!
la 20.02.2019, 18:36
si mie imi place!
la 20.02.2019, 18:38
Îmi pare bine, Laura! Mulțumesc frumos!
la 20.02.2019, 18:54
Foarte bună!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking