Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii

Postat de mihaelar63 in Piine
9 Feb 2015 | 7952 vizualizari
Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii

Daca unii sunt mofturosi la unele preparate eu va spun sincer fac nazuri la paine. Dupa ochi imi dau seama daca este proaspata. Imi place painea-paine fara potentiatori de gust, afanatori etc. Sunt clienta fidela a unei mici brutarii care lucreaza cu faina macinata in moara proprie. "Nenea" a fost maistru brutar la fabrica de paine de pe vremuri. Meserie ce mai. Foloseste faina, drojdie, apa si maia de la aluatul precedent. Eu cer mereu paine la tava. Intr-o buna zi ajungand mai tarziu am gasit doar tip franzela. "Nenea" mi-a explicat ca foloseste acelasi aluat dar copt sub forme diferite gustul va fi diferit. Stiam ca painea este influentata de gradul de umiditate, de gluten, de timp de cocere, temperatura, dar uite ca asta cu forma nu mi-o mai amintesc. Eu am experimentat: acelasi aluat sub forma de franzela la tava are un gust, iar sub forma de chifle altul. Chiflele au fost preferatele mele!!!

Ingrediente

  • 1 kg faina alba 000
  • 800 gr lapte acru -prins de casa
  • 6 linguri ulei masline
  • 1 lingura rasa sare
  • 1 lingura zahar brun
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 8 gr drojdie uscata
  • mix seminte

Mod de preparare

Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant . Daca laptele acru este la rece se aduce din timp in bucatarie .

Mixati laptele acru cu drojdia , sare , zahar .

Faina cernuta se pune intr-un bol incapator .Se face o adancitura in mijloc si se pune amestecul cu lapte acru .

Cu ajutorul mixerului de mana cu paletele ondulate mixati aluatul dinspre mijloc , scuturand vasul sa se distribuie faina treptat timp de 15 minute .

Cand amestecul este omogen si observati ca aluatul formeaza valuri ungeti o bucata de folie de nailon cu ulei si asezati peste aluat .

Lasati sa creasca la loc cald 30-40 minute .

Aproximativ jumatate din compozitie am pus in tava de cozonac , am presarat seminte si am copt pana a devenit rumena-.Timpul  nu l-am cronometrat cam 30 minute cuptorul meu este mai incet si mai vechi .Eu incerc painea prin apasare si batand cu degetul in ea [ ca la o usa :D] . Cand este coapta trebuie sa sune a gol .

Din  cealalta jumatate din aluat  cu mainile unse cu ulei am format chifle rotunde presarate cu seminte ce le-am copt in tava pe folie de hartie .

Chiflele au avut nevoie de timp mai redus de coacere .Tot ele sunt preferatele mele .

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Paine cu mozzarella, rosii deshidratate si susan

Postat de merisor67

Paine cu mozzarella, rosii deshidratate si susan

Mai intai pregatim maiaua. Frecam drojdia cu zaharul pana la lichefiere, adaugam 100 ml lapte caldut si o mana de faina, omogenizam si acoperim vasul. Asteptam pana cand maiaua isi dubleaza...

Citeste continuarea

Chifle negre cu seminte si pasta de masline

Postat de Valclaudia

Chifle negre cu seminte si pasta de masline

Punem drojdia impreuna cu sarea si zaharul intr-un vas incapator. Adaugam semintele de susan, in, floarea soarelui. Turnam apa calduta peste seminte si drojdie. Adaugam pasta de masline,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.02.2015, 15:16
Ce pufoase sunt! Le mananci si goale!
la 09.02.2015, 15:18
Asa este Mirela !!!
la 09.02.2015, 15:19
Cu greu am reusit sa salvez chifle pentru poza ,, de grup ''
la 09.02.2015, 15:24
mmmm, iubesc si eu la fel de mult painea. Asta n-o stiam cu cuptul in diverse forme cu gustul diferit . Super gustoase chiflele cu seminte
la 09.02.2015, 15:26

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking