Ingrediente
- 1 kg faina alba 000
- 800 gr lapte acru -prins de casa
- 6 linguri ulei masline
- 1 lingura rasa sare
- 1 lingura zahar brun
- 1 cub drojdie proaspata
- 8 gr drojdie uscata
- mix seminte
Mod de preparare
Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant . Daca laptele acru este la rece se aduce din timp in bucatarie .
Mixati laptele acru cu drojdia , sare , zahar .
Faina cernuta se pune intr-un bol incapator .Se face o adancitura in mijloc si se pune amestecul cu lapte acru .
Cu ajutorul mixerului de mana cu paletele ondulate mixati aluatul dinspre mijloc , scuturand vasul sa se distribuie faina treptat timp de 15 minute .
Cand amestecul este omogen si observati ca aluatul formeaza valuri ungeti o bucata de folie de nailon cu ulei si asezati peste aluat .
Lasati sa creasca la loc cald 30-40 minute .
Aproximativ jumatate din compozitie am pus in tava de cozonac , am presarat seminte si am copt pana a devenit rumena-.Timpul nu l-am cronometrat cam 30 minute cuptorul meu este mai incet si mai vechi .Eu incerc painea prin apasare si batand cu degetul in ea [ ca la o usa :D] . Cand este coapta trebuie sa sune a gol .
Din cealalta jumatate din aluat cu mainile unse cu ulei am format chifle rotunde presarate cu seminte ce le-am copt in tava pe folie de hartie .
Chiflele au avut nevoie de timp mai redus de coacere .Tot ele sunt preferatele mele .
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
|