Paine spic de grau~sau~Pain d'epi

Postat de Angelica in Piine
12 Mar 2013 | 7113 vizualizari

''Pain d'epi'' sau.....''Paine spic de grau'' Ce este painea Epi? In franceza ''epi'' este un cuvant folosit pentru a descrie floarea graului.Cuvantul ''pain'' este traducerea cuvantului ''paine '' in franceza. Painea Epi este un fel de paine clasica facuta foarte des de brutarii francezi.Este foarte practica la picnicuri,deoarece cei care mananca au nevoie de bucati de paine si pot sa rupa cu multa usurinta ''boabele spicului de grau'' din care este formata,fara sa faca mizerie.Poate fi considerata o delicatesa in multe brutarii alaturi de varietatea larga de paini originale frantuzesti,de la rolele mici si pana la franzelele cele mai mari. In mod obisnuit brutarii folosesc aluatul de bagheta pentru a face franzelele epi.Un aluat de calitate buna va face ca paine subtire sa aiba o crusta crocanta si cu un miez aerat in interior.In multe brutarii aluatul este lasat la dospit peste noapte astfel incat el primeste o aroma complexa si usor acruta. In timpul sarbatorilor painea epi este gasita in forma de coronita si pregatita asa,este mult mai decorativa. Ca multe alte varietati de paine frantuzeasca,paine epi are cel mai bun gust cand este proaspata.Pe masura ce se invecheste,painea va incepe sa aiba un gust vechi,ranced,textura va deveni mai intai gumoasa,cauciucata si apoi uscata si neplacuta fapt pentru care este recomandat ca painea sa se pastreze in pungi de hartie.Daca este pusa in cuptor la uscat,painea poate fi folosita pe a face crutoane si pesmet. Pentru ca este o paine obisnuita,clasica,poate fi facuta cu usurinta si acasa. si din proprie experienta va zic ca este usor sa faci paine epi acasa si in plus...merita!Este o aparitie stilata si la petreceri,unde poate fi servita alaturi de o multime de creme sau gustari. Savurati! Reteta apartine Juliei Child.

Inapoi la reteta

Comentarii (21)

la 12.03.2013, 11:04
Minunata!
Am si bicicleta, ia sa ma pun s-o fac si eu
la 12.03.2013, 11:08
:-))))ce simpatica esti!Sa ai spor..si cand termini ,daca mai nervi de ceva...ne dam o tura cu bicicleta:-)
la 12.03.2013, 11:42
Arata minunat
la 12.03.2013, 12:22
bravo, ma, urato!
la 12.03.2013, 12:44
Grozav imi place painica asta
o salvez si sper sa am rabdarea si timpul necesar pentru a o face.
la 12.03.2013, 12:49
Meri,tu esti la dieta .Si aici te-ai bagat in fatza,vezi ca n-ai voie paine ))))))) lasa ca mananc eu ca si asa's grasa
la 12.03.2013, 12:56
ce fain e!
la 12.03.2013, 17:03
frumoasa
la 12.03.2013, 18:27
Super painica
la 12.03.2013, 19:15
foarte frumoasa e!
la 12.03.2013, 21:16
Frumos!!!
la 12.03.2013, 22:02
O minunatie..Felicitari fata harnica!
la 12.03.2013, 23:17
super!
la 12.03.2013, 23:39
O superbitate!
la 13.03.2013, 09:46
Ma bucur mult ca va place fete dragi!
Multumesc pentru aprecieri!
Va pupik!!!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking