Paine spic de grau~sau~Pain d'epi

Postat de Angelica in Piine
12 Mar 2013 | 7056 vizualizari
Paine spic de grau~sau~Pain d'epi

''Pain d'epi'' sau.....''Paine spic de grau'' Ce este painea Epi? In franceza ''epi'' este un cuvant folosit pentru a descrie floarea graului.Cuvantul ''pain'' este traducerea cuvantului ''paine '' in franceza. Painea Epi este un fel de paine clasica facuta foarte des de brutarii francezi.Este foarte practica la picnicuri,deoarece cei care mananca au nevoie de bucati de paine si pot sa rupa cu multa usurinta ''boabele spicului de grau'' din care este formata,fara sa faca mizerie.Poate fi considerata o delicatesa in multe brutarii alaturi de varietatea larga de paini originale frantuzesti,de la rolele mici si pana la franzelele cele mai mari. In mod obisnuit brutarii folosesc aluatul de bagheta pentru a face franzelele epi.Un aluat de calitate buna va face ca paine subtire sa aiba o crusta crocanta si cu un miez aerat in interior.In multe brutarii aluatul este lasat la dospit peste noapte astfel incat el primeste o aroma complexa si usor acruta. In timpul sarbatorilor painea epi este gasita in forma de coronita si pregatita asa,este mult mai decorativa. Ca multe alte varietati de paine frantuzeasca,paine epi are cel mai bun gust cand este proaspata.Pe masura ce se invecheste,painea va incepe sa aiba un gust vechi,ranced,textura va deveni mai intai gumoasa,cauciucata si apoi uscata si neplacuta fapt pentru care este recomandat ca painea sa se pastreze in pungi de hartie.Daca este pusa in cuptor la uscat,painea poate fi folosita pe a face crutoane si pesmet. Pentru ca este o paine obisnuita,clasica,poate fi facuta cu usurinta si acasa. si din proprie experienta va zic ca este usor sa faci paine epi acasa si in plus...merita!Este o aparitie stilata si la petreceri,unde poate fi servita alaturi de o multime de creme sau gustari. Savurati! Reteta apartine Juliei Child.

Ingrediente

  • 7 gr.drojdie uscata
  • 620 gr.faina pentru paine
  • 2 lingurite de sare
  • 300 ml.de apa calduta(70 grade)

Mai avem nevoie de:

  • putina faina de malai pentru presarat in tava de copt

Mod de preparare

 Mod de preparare:

1.Punem faina,drojdia si sarea intr-un castron si adaugam 300 ml.de apa calduta .

-Framantam totul pana se formeaza o bila si daca simtiti ca aluatul este putin prea dens si mai cere apa,mai puteti adauga inca 50 de ml.Am facut aceasta remarca deoarece depinde si de tipul de faina.

-Framantam 1 minut apoi lasam aluatul sa se odihneasca cam 5 minute.

-Incepem din nou sa framantam cam 1 minut si apoi iar lasam aluatul in repaus 5 minute.

-Il mai framantam din nou 3 minute,apoi iar repaus 2  minute,dupa care il framantam iar, pana aluatul devine elastic,are un aspect fin si nu se lipeste de mana.Cand are aceste descrieri,este gata.

2.Dam aluatului forma unei bile,il asezam intr-un castron si acoperim castronul cu o folie.Il lasam la dospit,la loc cald,pentru 50-60 de minute sau,pana isi dubleaza volumul de 1.5 ori.

3.Dupa ce timpul de dospire a trecut,rasturnam aluatul pe masa pudrata cu putina faina.Pudram si aluatul ca sa nu se prinda de maini.

4.Cu ajutorul degetelor intindem usor aluatul in forma de dreptunghi.

-Aducem partea de jos a dreptunghiului,in sus(-pana  la mijloc-)si cea de sus,in jos(-pana o acopera pe cea de jos-).

-Dupa ce avem format acest dreptunghi,repetam aceeasi procedura inca odata,dupa care formam aluatul din nou intr-o bila si il  lasam sa mai stea la dospit cam 1.30 ore,sau pana isi dulbeaza volumul.

5.Dupa ce a crescut foarte bine,incepem prin a pudra o suprafata cu faina ca sa nu se prinda aluatul de maini.

6.Impartim aluatul in trei bucati.Presaram peste fiecare bucata de aluat rupta putina faina cat sa nu se prinda de mana si ii dam forma unei bile.

7.Punem bila pe masa si cu mainile pudrate cu faina incepem incet  sa presam aluatul si sa il dam o forma ovala.

-Apoi incepem sa il impaturam asa:aducem partea de jos putin catre centru  si presam usor.

-Aducem apoi partea de sus in jos,spre centru si inchidem bine presand cu degetele.Acesta va fi partea de jos a baghetei epi.

-Prindem bagheta formata cu mana si o alungim usor.O lasam apoi sa se odihneasca putin.

8.Dupa ce i-am dat un moment de respiro,continuam sa alungim bagheta pana devine subtirica.Ar fi foarte indicat daca am face operatiunea de alungire treptat sa ii  dam aluatului timp sa se odihneasca de cateva ori.Nu e nevoie sa ''agresam'' aluatul,este mai bine daca facem totul treptat.

9.Dupa ce bagheta este alungita atat cat ati dorit (sau cat este dimensiunea tavii),asezati bagheta in tava

in care urmeaza sa o dati la cuptor si in care ati pus o hartie pergament pudrata cu putina faina de malai.

-Cu o foarfeca de bucatarie taiem aluatul la 45 de grade,dar nu prea adanc,doar la suprafata.

-Scoatem in afara fiecare crestatura rezultata, o data in stanga,o data in dreapta.Taiem pana ajungem la capatul baghetei.

Dupa ce toate sunt gata:

10.Pornim cuptorul la 450 de grade.

-Punem o tava goala dedesuptul gratarului unde urmeaza sa punem tava cu paine in cuptor si turnam repede in ea o cana de apa fierbinte.

-Punem tava cu paine si inchidem repede usa.Aburi vor ajuta ca bagheta sa prinda o culoare frumoasa.

-Coacem painea pentru 30 de minute sau,pana are au culoare rumena,aurie.

11.Cand este gata serviti pain d'epi dupa cum va place.Eu, dupa sedinta foto am servit-o la un picnic alaturi de familia mea.A fost delicioasa...pe cuvant!!!!

                                             Pofta buna!     

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine spic de grau~sau~Pain d'epi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine- Felii cu branza si usturoi

Postat de simona72

Paine- Felii cu branza si usturoi

Pentru aluat: a fost facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa mai sus. Lasam aluatul la dospit 20 minute la loc caldut. Pentru umplutura:...

Citeste continuarea

Cornuri sărate,cu brânză

Postat de diaconta

Cornuri sărate,cu brânză

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei,mai putin laptele pe care îl încalzim putin. Brânza am dat-o pe razatoare si am amestecat-o cu mararul verde tocat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.03.2013, 11:04
Minunata!
Am si bicicleta, ia sa ma pun s-o fac si eu
la 12.03.2013, 11:08
:-))))ce simpatica esti!Sa ai spor..si cand termini ,daca mai nervi de ceva...ne dam o tura cu bicicleta:-)
la 12.03.2013, 11:42
Arata minunat
la 12.03.2013, 12:22
bravo, ma, urato!
la 12.03.2013, 12:44
Grozav imi place painica asta
o salvez si sper sa am rabdarea si timpul necesar pentru a o face.

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking