Turta miresei sau Colacul miresei

Postat de Bucataras in Piine
20 Aug 2014 | 31562 vizualizari

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Ingrediente

  •  
  • 650 g făină de grîu Gold Maya,
  • 1,5 pahar lapte,
  • 2 ouă,
  • 2 linguri margarină,
  • 2 linguri zahăr,
  • 2 g vanilie,
  • sare,
  • 10 g drojdie,
  • 1 ou pentru ungere

Mod de preparare

Forma pâinii de sărbătoare este colacul, o pâine albă ce se coace la sărbători  din făină de grîu de calitate superioară. Pâinea coaptă pentru sărbători se deosebeşte de cea de zi cu zi după conţinutul aluatului, după forma ce i se dă și după felul în care este împodobită.
Colacii se fac de diferite forme şi mărimi, în functie de rolul indeplinit. Se împletesc în două, trei, patru, şase, opt, chiar şi în şasesprezece sau mai multe viţe.
Rolul colacilor la nunta
Majoritatea etapelor nunții sunt însoțite de prezența unui colac.
Bradul de nunta (Oltenia si Muntenia) este susținut de un colac pe care îl ia brădarul. Stegarii din alai (Transilvania) poartă în mâini un colac mare care le revine dupa ceremonie, tinerii (in Nordul Moldovei) primesc “colacul flăcăilor”. Animalele de la căruță sunt împodobite cu colaci(sudul Transilvaniei), pe care îl iau drept răsplată, pentru serviciile aduse în cadrul nunții, conducătorii respectivelor vehicule.
Mireasa este impodobită fiind asezată pe doi colaci (Oltenia) sau primește alaiul de nuntă privind printr-un colac; dupa cununie mănâncă din același colac cu ginerele, i se rupe colacul miresei deasupra capului cand pleacă la biserică, cât durează “îmbrobodirea” ține pe brațe doi colaci, darul (banii) se adună pe un colac, tânăra noră este primită în noua gospodărie cu unul sau mai mulți colaci oferiți de socri etc.

Cum se prepara Turta miresei

Colacul miresei (Turta miresei) este considerat cel mai important  colac al nunții, fiind de obicei rotund, impodobitacu diverse ornamente și împletituri. Motivul caracteristic al colacului de mireasa este împletitura, decorată sau nu cu pasări sau flori din aluat sau cu busuioc proaspat.
Colacul miresei este un simbol al fertilității și poate fi rupt fie de nașă (Oltenia, Muntenia, Moldova), fie de mireasa însăși (Transilvania) deasupra capului ei inainte de a pleca la cununie.

Se amestecă 150 ml. lapte (la temperatura camerei) cu drojdia, zahărul şi sarea, apoi se adaugă 325 g. făină, 1 ou şi 1 lingură de margarină. Se frămîntă aluatul, apoi se lasă la cald, acoperit cu o pînză, timp de 20-25 minute. Se adaugă restul de lapte şi celelalte ingrediente.
 
Se frămîntă aluatul şi se lasă la dospit, la cald, acoperit cu o pînză, timp de 35-40 min.
 
După ce a dospit aluatul până ce și-a triplat volumul, se împarte în 3 bucăți inegale – de aproximativ 40 %, 40% şi 20%  și se lasă “să se odihnească” timp de cateva minute.
 
Fiecare dintre cele 2 bucăți mai mari de aluat se împarte în mai multe părți egale (2, 3, 4, 6, 8 etc.) care se modelează sub forma unor fâșii; apoi fâșiile rezultate se împletesc în două, trei, patru, şase, opt sau mai mai multe până ce iau forma unei cosițe.
Fiecare cosiţă se apasă uşor cu un făcăleţ de lemn iar capetele se unesc, ca să se obţină doi colăcei. Colacii se pun unul peste altul, astfel încît sutura celui de sus să fie cît mai departe de sutura celui de jos. Se unge cu ou bătut.
Din restul aluatului se formează flori sau ghirlande cu care se împodobește colacul apoi se lasă încă 10-15 minute să crească.

Se dă la cuptor la o temperatură de 175-180 de grade pentru 40-45 minute. 

 Aluatul pentru Colacul de Întâmpinare se face la fel ca cel pentru Turta Miresei dar diferă modul în care este împletit și împodobit.

 
Colacul Mirelui - obicei din Moldova (vezi reteta)
Colacul mirelui este un colac dulce din făină de grâu. In Moldova exista obiceiului schimbului de colaci intre mire si mireasa: vornicelul îi întinde miresei colacul mirelui in schimb ce primeste colacul miresei. După acest schimb de colaci, vornicelul se îndreaptă spre suita mirelui, ţinând colacul sus, ca nu cumva cineva din nuntaşi să-l ajungă şi să-l rupă.Mirele primeşte colacul, îl sărută și îl împarte cu nuntaşii lui, în semn de împărtăşire a bucuriei comune.
Pâinea mirilor /Colacul mirilor (Jemne) - obicei din Moldova (vezi reteta)
Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiti cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac. Aceștia trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie. Apoi colacul e împărțit ca să revină tuturor nuntasșilor să guste din el. Se pot așeza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar în unele dintre ele se vor înfige lumânările.
Colacii Nașului - obicei din Moldova
Sunt 2 sau 3 colaci mari, dulci, din făină de grâu de calitate superioară Gold Maya care se închină/ se dau cadou nașilor în timpul nunții sau a doua zi dupa nunta de catre fini sau socri.
Colacii socrilor
Se pregatesc 4 colaci mari pentru socri. La o saptamana dupa nunta, insurateii se duc cu parintii tanarului la parintii fetei, de le duc colaci, ca multamita de cinstea fetei. In Moldova si Dobrogea exista obiceiul de schimbului de colaci intre socri (incuscrirea).
Tortul de nunta

Romanii aveau obiceiul ca la sfirsitul ceremoniei de casatorie sa rupa o pine deasupra capului miresei, iar numarul farimiturilor indica citi copii va avea noul cuplu. Invitatii culegeau aceste farimituri si le pastrau pentru noroc. Cu timpul, prin rafinament, piinea a fost inlocuita cu prajituri si mai târziu cu tortul miresei.
Daca ti-a placut reteta noastra "Turta miresei sau Colacul miresei" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chifle pentru hamburger

Postat de RuxyRux

Chifle pentru hamburger

Am cernut faina intr-un vas, am adaugat drojdia, zaharul, uleiul si sarea pe margine, si am turnat laptele caldut. Am framantat aluatul, rapid in cateva minute, l-am crestat adanc in forma de...

Citeste continuarea

Turte cu dovleac

Postat de sufletista

Turte cu dovleac

Intr-un bol adaugam faina cernuta, amestecam cu zaharul si sarea. Facem o adancitura in mijloc, adaugam piureul de dovleac, galbenusul de ou batut cu 2-3 linguri apa, drojdia dizolvata in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.08.2014, 11:09
Cat sunt de frumoase toate !!!
la 20.08.2014, 11:15
Cat de frumoase sunt !
la 20.08.2014, 11:19
la 20.08.2014, 11:20
ce faine sunt
la 20.08.2014, 11:25
ce bine arata

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking