Paine taraneasca cu cartofi

Postat de ionix in Piine
30 Oct 2009 | 5585 vizualizari
Paine taraneasca cu cartofi

reteta o am de la soacra-mea iar ea o are dintr-o revista... e o super painica...

Ingrediente

  • 1/2 cana cu lapte caldut
  • circa o cana  cu apa in care au fiert cartofii
  • circa 1 cana de piure
  • 4 linguri  cu unt
  • 2 lingurite cu zahar
  • o lingurita de sare (eu am pus mai putin)
  • circa 750 g faina alba
  • 1/2 cubulet drojdie
  • hartie de copt

Mod de preparare

Se curata circa 3 cartofi maricei, se taie cubulete si se pun la fiert in apa calduta cu un praf de sare. Cand au fiert cartofii se face un piure impreuna cu untul, adica se paseaza cartofii. Sa nu uitati sa opriti o cana din apa in care cartofii.

Se incalzeste lapticul cu zahar, se pune intr-o cana iar peste lapte se pune drojdia la topit.

Piureul, dupa ce l-am masurat, se pune intr-un lighenas. Peste piure se va pune faina si sarea.

Se amesteca un pic si se pune laptele peste faina amestecandu-se intruna. Apoi treptat treptat se pune cate un pic din apa in care au fiert cartofii, nu este necesar sa pui toata apa. Din apa in care au fiert cartofii se pune atat cat sa se incorporeze bine aluatul. Daca, din greseala, puneti mai multa apa puteti sa o dregeti cu faina. Se framanta bine circa 10 minute, atat am framantat eu :D... 

Se acopera cu un prosop si se  lasa la crescut intr-un loc caldut avandu-se grija sa nu intre niciun pic de racoare.

Dupa ce a crescut se modeleaza aluatul ca o mingiuta si se pune intr-o tava pe hartie de copt. Se mai lasa la crescut cam 10-15 min, acoperind iar cu un prosop. Se baga in cuptorul incins. Se lasa la foc mic iar dupa 30 min se da la foc mediu. Soacra-mea a zis ca e bine sa pui o oala cu apa sub tava in care coci paine pentru a nu se arde painica dedesubt, eu mi-am adus aminte la final :D....

Pentru a incerca painea, sa vezi daca este coapta, se ia o scobitoare si se introduce in paine. Daca scobitoarea ramane lipicioasa inseamna ca nu este facuta painea.

Scoateti painea pe un fund de lemn, pentru a nu se incruzi.

Se mananca atat calda cat si rece.

 

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine taraneasca cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (7)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine taraneasca cu cartofi

Postat de Mokuska

Paine taraneasca cu cartofi

Cartofii ii curatam de coaja, tocam cubulete si ii punem la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert ii zdrobim bine, sa nu ramana cocoloase. Pastram din apa in care au fiert cartofii (eu am...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 30.10.2009, 14:12
Arata foarte bine N-am facut pana acum cu cartofi ... trebuie sa incerc si eu
la 30.10.2009, 15:07
a fost pt prima data cand am facut eu... mie una mi-a placut pt ca este frageda si dulce... sa-mi spui daca ti-a placut
la 30.10.2009, 16:30
Am mancat doar cumparata. Si aia imi place, dar vreau sa fac si eu Poate saptamana viitoare
la 30.10.2009, 16:46
ah, pai atunci sigur o sa-ti placa si asta
la 01.11.2009, 11:29
delicioasa

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking