Ingrediente
- 25 gr drojdie proapata sau o lingura de drojdie uscata
- 1125 gr faina ptr paine taraneasca(nu alba)
- 1 lingura plina de sare
- 720 ml apa calduta
- 2 linguri ulei vegetal
- 2 linguri miere de albine
- 2 linguri lapte
Mod de preparare
Ptr a prepara aceasta paine traditionala greceasca e imperativ sa folositi faina ceruta in reteta, ptr ca e bogata cu cca 35% gris fin.
Puneti drojdia intr-un bol cu cca 240 ml apa calduta si topiti-o cu ajutorul unei furculite si adaugati faina cat sa devina o pasta groasa, apoi o lasati peste noapte la loc cald. A doua zi, puneti putina faina si sarea (intr-un vas mare) si faceti in mijloc o gaura in care puneti compozitia de drojdie, uleiul, mierea, laptele si restul de apa. Adaugati cate putin restul de faina si amestecati pana cand va deveni o coca lipicioasa. Scoateti apoi aluatul pe o masa presarata cu faina si framantati cca 15 minute pana devine o coca elastica. O puneti inapoi in vas si acoperiti cu o folie de plastic, lasand-o la loc caldut ptr cca 2 ore ptr a creste. Aluatul e gata cand veti apasa cu degetul si coca se va ridica incet la forma initiala.
Mai framantati inca odata aluatul ptr cateva minute si impartiti-o in trei parti egale. Puneti cele trei parti in tavi lungi fara insa a fi unse cu nimic, acoperiti cu un servet din bumbac umed si lasati sa creasca din nou cca 45-60 min. Cu un cutit ascutit formati niste crestaturi destul de adanci ptr a da crusta. Coaceti la 230 C ptr 20 min avand inauntru un bol cu apa fierbinte, ajuta painea sa creasca frumos! Dupa cele 20 min, scoateti bolul cu apa si dati cuptorul la 200C ptr inca 20-25 min pana va prinde o culoare aurie. Cand sunt gata, le scoateti din cuptor, le ungeti cu apa, cu o pensula de bucatarie lasandu-le apoi sa se raceasca.
Doar dupa ce s-a racit painea, o puteti impacheta!
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine taraneasca greceasca" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (21)
|