Ingrediente
- 250 g faina ( +1 lingura sau - 1 lingura)
- 125 ml lapte
- 65 ml apa calda
- 12 g drojdie proaspata
- 1/2 lingurita de zahar
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 lingura de ulei
Pentru uns :
- 1 galbenus
- 1 lingurita de ulei
- 1 lingurita iaurt
- seminte de mac, susan sau altele dupa preferinta
In plus:
- 1 lingurita de faina + 40 ml apa rece
Mod de preparare
Se pun in vasul robotului de framantat apa calda, drojdia si zaharul si se amesteca cu o lingura pana ce drojdia s-a dizolvat complet.
Apoi se adauga laptele la temperatura camerei, uleiul si sarea .
Se pun 200 g faina din cele 250 g si se porneste robotul la viteza medie.
Se framanta cam 3 minute, apoi se adauga restul de 50 g de faina ramase + 1 lingura daca mai este nevoie ca aluatul sa se desprinda de pe peretii vasului . Se mai framanta maxim 1 minut.
Rezulta un aluat destul de moale si usor lipicios.
Punem aluatul intr-un castron, acoperim cu folie de plastic si lasam la crescut la loc caldut pentru 30 de minute .
Pe tava antiaderenta presarata cu un praf de faina se pune aluatul si se modeleaza cu bordura, in forma ovala sau rotunda.
Se amesteca lingurita de faina cu apa rece . Se inmoaie degetele in compozitia formata si se preseaza cu degetele aluatul, formand patratele pe suprafata din mijloc.
Dupa modelaj, se mai lasa aluatul acoperit cu un stergar pentru 15 minute .
Se unge cu amestecul de galbenus, ulei si iaurt si se presara macul .
Se coace in cuptorul preincalzit la 200 g timp de 25 de minute, cu caldura sus/jos, fara ventilatie, pe treapta 2 .
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine turceasca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
|