Painea perfecta

Postat de Ina in Piine
24 Feb 2019 | 9385 vizualizari
Painea perfecta

Mi-a atras atentia filmuletul cu painea pregatita de Carmen Manu dupa o reteta chinezeasca si mi-am zis ca trebuie sa fac si eu. Am spus de multe ori ca am gasit reteta perfecta pentru paine, dar asta chiar reprezinta perfectiunea!  Multumesc, Carmen! :-*   Pufosenia intruchipata :X 

Ingrediente

  • 40 g faina alba superioara
  • 200 ml apa
  • 580 g faina ( daca aveti de cozonac e si mai bine, eu am folosit simpla )
  • 30 g zahar
  • 12g sare
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri lapte praf
  • 260 ml lapte
  • 1 ou marime medie
  • 50 g unt la temperatura camerei

Mod de preparare

Pentru inceput dizolvam 40 g faina alba in 200 ml apa rece.

Punem amestecul pe foc pana ajunge la clocot si se leaga bine. In tot acest timp amestecam cu o spatula aducand amestecul dinspre peretii vasului spre interior. Tinem pe foc pana se leaga bine si  capata luciu. Va semana cu untura de porc la culoare si aspect.

Oprim focul, punem amestecul intr-un bol, acoperim cu folie alimentara, lasam sa se raceasca vasul si transferam la frigider pentru cca 5-6 ore.

Se pun in bolul mixerului ingredientele uscate si se amesteca usor.

Adaugam apoi laptele caldut, oul si untul moale. 

Completam amestecul cu ciulamaua de faina preparata anterior, pe care am avut grija sa o scoatem din frigider cu cel putin 30 min. inainte. Daca uitati nu e nicio problema, doar ca se va prelungi timpul de dospire.

Pornim mixerul la viteza 1 si il ducem apoi la maxim, mixand aluatul pentru 10-15 minute. Cand este gata vom avea un aluat extrem de elastic, nelipicios, usor de modelat. Acoperim bolul cu folie si lasam la dospit cca 40 minute.

Cand aluatul si-a dublat volumul il impartim in 6 bile egale ( pe cantar mi-au iesit cam 198 g  pt. fiecare bila ) .

Acoperim bilele de aluat cu folie si le mai lasam la odihna 15 minute.

Luam apoi fiecare bila de aluat si o intindem intr-un patrat.  Pliem o treime dintr-o latura spre interior impartind imaginar latura in trei parti egale. Sigilam prin apasarea cu degetele si aducem marginea libera peste pliul deja format sigiland marginile bine si de aceasta data. Obtinem un dreptunghi si repetam operatiunea de pliere inca o data,  in sens opus, obtinand astfel o bila rulata de aluat.

Bilele astfel obtinute se aseaza in tava unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt.

In tava obisnuita de paine ( 30cm / 13 cm ) mie mi-au incaput 4 bile, celelalte doua asezandu-le intr-o tava mult mai mica. Acoperim din nou cu folie si lasam la crescut inca 30 minute, apoi ungem suprafata cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte.

Coacem painea in cuptorul incins la 180 grade, timp de 25 minute ( da, 25 minute sunt suficiente si nu este nevoie nici de testul scobitorii ).

Scoatem painea pe gratar si acoperim cu un prosop pentru a se aburi si a-si pastra coaja moale.  

Garantez ca va veti indragosti de aceasta reteta ! :X 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Painea perfecta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (39)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Painici

Postat de AnyCostescu

Painici

Pentru inceput facem maiaua: intr-un bol punem 5 linguri de faina, drojdia,sare ,zahar si 200 ml apa..Amestecam bine si lasam sa se umfle drojdia... Intr-un bol mai mare punem cam 300 g faina,...

Citeste continuarea

Focaccia integrala cu masline si rozmarin

Postat de mirela0911

Focaccia integrala cu masline si rozmarin

Se prepara maiaua. Se incalzesc usor 100 ml lapte, se adauga zaharul, faina si drojdia. Se amesteca bine apoi se lasa sa se activeze. Intr-un bol se pune faina alba, faina integrala, sarea si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.02.2019, 19:10
la 24.02.2019, 19:13
Si mie mi-a atras atentia, chiar am urmarit si filmuletul, dar inca nu m-am vrednicit sa o fac! Foarte bine ti-a iesit si sunt convinsa ca e foarte buna!
la 24.02.2019, 19:16
Am vazut si eu reteta asta si am incercat ceva asemanator. Eu nu am facut paine, ci niste placinte...aluatul a iesit foarte bun si pufos, in schimb mie mi-a cerut mai multa faina. Cam 100 gr faina a trebuit sa mai pun. Oricum, e foarte pufoasa. Prefer pentru placinte pentru ca noi nu mancam paine alba
la 24.02.2019, 19:19
Este de-o finete si-o pufosenie rara! Abia astept sa aplic tehnica pe cozonac
la 24.02.2019, 19:22
Simona, niciun gram in plus. Cum a fost reteta, atat am pus.

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking