Ingrediente
- 500 g faina de buna calitate
- 6 galbenusuri
- 40 g drojdie
- 200 g unt sau margarina
- 150 ml lapte
- 200 g zahar pudra
- 1 varf de lingurita scortisoara proaspat macinata
- 1 varf de lingurita cuisoare pisate
- Un praf de sare
- Coaja de la o lamaie
- 1 lingurita razatura de portocale
- 150 g fructe confiate si deshidratate (papaya, caise uscate, ananas, banane, stuguri uscati, coaja confiata de portocale, smochine, cirese)
- 100 g merisor
- 50 g nuca rumenita putin la cuptor si taiata marunt
- 50 g prune uscate taiate marunt
- Zahar pudra sau scortisoara pentru décor
- ½ lingurita esenta de rom
- ½ lingurita esenta de vanilie
- Cognac si rom pentru cine doreste hidratarea stafidelor
- 1 galbenus pentru uns
Mod de preparare
Se scot din timp galbenusurile si drodia de la frigider, se cerne faina intr-un castron incapator si se pun stafidele in rom si cognac. Intre timp laptele se incalzeste si margarina / unt se topeste la bain marie.
Adaugam in castron galbenusurile, zaharul, drojdia faramitata, scortisoara, cuisoarele pudra, iar laptele si untul treptat. (laptele si grasimea nu trebuie sa fie fierbinti ci caldute pentru ca altfel stopeaza cresterea aluatului). Se incorporeaza usor ingredientele uscate in lichid adaugandu-se treptat laptele si untul topit. Dupa obtinerea aluatului acesta se bate cu mixerul pentru 5 minute. Se muta pe masa de lucru curata, se presara fructele uscate si se framanta bine. Daca aluatul este foarte lipicios se ung mainile cu putin ulei in niciun caz nu se mai adauga faina. Ungem o forma cu grasime si tapetam cu faina sau hartie de copt. Se ruleaza aluatul, se pune in forma si se uneste la capete. Se acopera cu un prosop curat, se tine la dospit intr-un loc cald ferit de curent pentru aproximativ 2 ore. Ungem apoi aluatul cu galbenusul batut si il introducem in cuptorul incalzit pentru 40-50 minute. Se scoate din forma cand s-a racit complet si se pudreaza cu scortisoara sau zahar pudra.
Daca ti-a placut reteta noastra "Panettone" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (13)
|