Pariziene cu mar

Postat de Ina in Dulciuri
10 Sep 2016 | 9883 vizualizari
Pariziene cu mar

Cu umplutura dulce sau sarata, parizienele sunt de preferat in orice moment al zilei. *Pentru "Ziua cand imi rasfat nevasta" 

Ingrediente

Aluat :

  • 5 oua
  • 110 g unt
  • 250 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 1,1 kg faina
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de la o lamaie
  • 1 pachet drojdie uscata

Umplutura:

  • mere rase ( 6-8 bucati )
  • zahar
  • scortisoara
  • pesmet

Pentru uns:

  • 1 ou
  • o lingura de zahar tos

Mod de preparare

Punem ingredientele pentru aluat in masina de paine, pe program de framantat si dospit, timp in care ne ocupam de umplutura. 

Spalam merele, indepartam cotorul ( si coaja, daca doriti ), apoi le dam pe razatoarea mare . Presaram zahar si scortisoara in functie de cat de dulce si aromata vrem sa fie umplutura. Punem la foc mic, amestecam si lasam sa se caleasca merele pentru 5 minute. Daca merele isi lasa prea multa zeama adaugam in compozitie cateva linguri de pesmet, astfel incat compozitia sa fie destul de ferma si sa nu curga cand formam parizienele.

Cand aluatul este gata il impartim in bucati potrivite pe care le intindem cu sucitorul si le taiem in patrate sau dreptunghiuri cu laturile de 10/15 cm. ( sau cat doriti sa va iasa de mari parizienele ). 

Pe o jumatate a patratelor/dreptunghiurilor punem umplutura iar cealalta jumatate o taiem fasii late de un deget. Aducem usor capetele laterale peste umplutura, apoi rulam astfel incat fasiile taiate sa ramana ultimele la rulare. 

Asezam parizienele in tava, lasam la loc cald pentru a­-si dubla volumul, apoi le ungem cu ou batut cu zahar si coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic, cca. 35­ 40 minute.

La jumatatea timpului de coacere intoarcem tava cu celalalt capat, pentru ca rumenirea sa fie uniforma.

Cand sunt frumos rumenite le scoatem din tava si le servim calde sau reci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pariziene cu mar" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Pariziene cu mar

Postat de caroline

Pariziene cu mar

Mai intai incepem cu aluatul deoarece trebuie lasat la dospit. Incalzim apa si adaugam zaharul si varful de sare.Amestecam pana ce zaharul se va topi.Punem uleiul ,drojdia si cateva linguri de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.09.2016, 17:39
bune bune
la 10.09.2016, 17:41
pe gustul meu!
la 10.09.2016, 17:43
Multumesc!
la 10.09.2016, 17:43
Si pe al meu, Deyu!
la 10.09.2016, 18:28
UNa si la mine

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking