Ingrediente
- Aluat
- 500 g faina
- 150 ml lapte de vaca
- 50 g unt nesarat
- 150 g zahar
- 6 oua (1 il pastram pentru uns)
- 1 vf de lingurita de sare
- 20 g drojdie proaspata
- Coaja de la o lamaie
- Umplutura
- 50 g stafide
- 350 g branza de vaci
- 3 oua
- 2 linguri de gris
- 100 g zahar
- 2 esente de rom
- 2 esente de vanilie
- Coaja rasa de la o lamaie
Mod de preparare
Pentru aluat pasii urmati sunt identici cu cei ai aluatului pentru cozonac: ingrediente sa fie la temperatura camerei, faina se cerne de 2-3 ori, se pregateste maiaua diizolvand intr-un bol mic drojdia impreuna cu putin zahar si cu 2-3 linguri de lapte cald. Se lasa timp de 15 minute.
Intr-un bol mare punem faina cernuta, si drojdia, varful de sare, cele 5 oua destinate aluatului, untul topit si racit, laptele si zaharul. Se amesteca pana la incorporare. Apoi framantam.
Dupa framantare se lasa aluatul timp de o ora la loc caldut, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umplutura: amestecam branza de vaci cu cele 3 oua, apoi adaugam zaharul si stafidele. Atat esentele de vanilie si rom cat si coaja de lamaie se adauga la final.
Asamblarea
Aluatul crescul il punem pe blatul de lucru si il impartim in 3 parti egale.
1. Dintr-o parte vom face baza pascai pe care o vom pune drept “fundatie” in tava rotunda si tapetata cu hartie de copt.
2. Din partea a doua vom prepara 2 snururi lungi, pe care le vom impleti ca in imaginile de mai jos si cu care vom decora marginea tavii noastre. Adugam umplutura cu grija si o vom intinde in tava.
3. A treia si ultima bucata de aluat este pentru a face semnul crucii. Precum o rugaciune rostita in liniste de bucatareasa pentru desavarsirea acestui preparat traditional, in prag de sarbatoare.
La final ungem pasca cu ou si o bagam la cuptor pentru 45 de minute.
Iese o minunatie imbietoare si parfumata care face ciste zilelor de Pasti. Important este sa aveti rabdare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Pasca cu branza si stafide" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
|