Paste cu sos Bolognese

Postat de AlexTeacher in Paste
5 Iul 2017 | 8008 vizualizari

Astazi o sa te-nvat sa-ti pregatesti paste proaspete de casa si sa le faci si un sos Bolognese, foarte foarte bun! Reteta video pas cu pas o gasesti mai sus. 

Ingrediente

Pentru sosul Bolognese:

  • 600 g carne tocata de vita
  • 1 morcov
  • 2 buc. ceapa salota
  • 3 linguri de ulei de masline
  • putina telina apio
  • 4 catei de usturoi
  • 250 ml de vin rosu demisec
  • 200 g de pancetta
  • 600 g rosii cuburi la cutie
  • 2 frunze de dafin
  • 250 ml de lapte
  • 350 ml de supa concentrata de vita,
  • 1 varf de cutit de zahar
  • sare si piper dupa gust

Pentru pastele de casa:

  • 200 g de faina de calitate
  • 2 oua medii
  • 2 linguri de ulei de masline
  • putina sare

Vei mai avea nevoie de extra faina pentru masina de intins paste si de parmezan proaspat ras pentru servire.

Mod de preparare

Intai de toate, iti propun sa te apuci de sos. 
Taie pancetta si caleste-o in ulei de masline la foc mic. 
Toaca marunt morcovul, salotele, usturoiul si telina apio si adauga-le peste pancetta. 
Caleste-le si pe acestea putin, creste focul la mediu si adauga carnea de vita.
Prajeste-o si pe aceasta pana devine brun aurie si adauga vinul. 
Lasa-l sa se reduca si adauga supa de vita. 
Cand si acesta s-a mai redus, adauga frunzele de dafin, rosiile si zaharul pentru a mai taia din aciditatea lor. 
Da focul mic si pune capacul. Amesteca din cand in cand sa eviti sa se lipeasca. Daca este nevoie, mai pune putina supa. 
Lasa pe foc cca 1 ora – 1 ora si jumatate, amestecand din cand in cand. 

Intre timp, te poti apuca de paste. 
Asaza faina pe blatul de lucru, fa o gaura in centrul acesteia, si sparge cele 2 oua. 
Adauga sarea si uleiul de masline, si cu ajutorul unei furculite, amesteca oul asemeni unei omlete, incorporand putin cate putin faina de pe margini. 
Incepe si framanta acest aluat, folosindu-ti varful degetelor. 
Adauga din cand in cand, cate un praf de faina de fiecare data cand vrei sa eviti sa ti se lipeasca aluatul de masa sau de maini. 
Aluatul trebuie sa fie uniform incorporat si pufos. 
Acopera-l cu o folie de plastic si lasa-l la frigider cca. 20 de min.

Dupa 20 de min, scoate-l si presara putina faina pe deasupra si pe dedesubt pentru a evita lipirea.
Ca sa obtin pastele pe care mi le doresc, perfect intinse si uniform taiate, voi folosi o masina de paste, Atlas Cromo de la Marcato; 
Pune putina faina pe masina de paste si introdu bucata de aluat in partea stanga, pentru a o intinde. 
Incepe de la cel mai gros nivel pana la antepenultimul – cu fiecare trecere prin masina de intins paste mai presara putina faina pe foaie si scade un nivel de grosime.
Odata ce-ai terminat de intins foaia, si-ai obtinut grosimea si lungimea dorita, muta manerul masinii de facut paste, pune putina faina deasupra si taie aluatul cu forma de fettuccine. 
Lasa-le sa se usuce putin pe o foaie de copt. 
Pune apa cu sare pe foc la incalzit. 
Cand aceasta a inceput sa clocoteasca, adauga pastele acolo pentru cca. 1 minut si jumatate. 
Da drumul la apa rece in chiuveta si scurge-le intr-o sita. 
Stropeste-le cu putin ulei de masline ca sa nu se lipeasca. 
Este timpul sa verific sosul. Acesta-i aproape gata. Voi adauga si paharul de lapte. 
El este principalul responsabil cu punerea in evidenta a gustului minunat al carnii. Totodata, laptele este cel care confera sosului aceasta tenta portocalie. 
De indata ce sosul s-a redus si s-a inchegat frumos, pune pastele peste acesta si amesteca cca. 1 min. 
Scoate-le pe farfurii, rade parmezan proaspat pe deasupra si serveste-le imediat.
Aceasta-i varianta mea de paste Bolognese. Este una din retetele care a suferit nenumarate modificari de-alungul anilor, unele bune, iar altele mai putin bune. Sunt sigur ca o sa te indragostesti de-aceste paste. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paste cu sos Bolognese" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Fusili cu sos de carne

Postat de mihaelar63

Fusili cu sos de carne

 Legumele se curata si se maruntesc cu ajutorul robotului . Chorizo se taie rondele si se prajeste in uleiul de masline ca sa imprumute acestuia aroma si gustul . Cand...

Citeste continuarea

Fusili tricolore bolognese

Postat de katty

Fusili tricolore bolognese

Tocam ceapa fin dupa ce am curatat-o si am spalat-o. In uleiul incins punem ceapa la calit. Cand ceapa a devenit translucida, adaugam usturoiul taiat fin, apoi carnea tocata. Amestecam constant...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.07.2017, 12:23
O bunătate de paste!
la 05.07.2017, 13:03
la 05.07.2017, 13:54
Yammi!
la 05.07.2017, 20:40
la 06.07.2017, 00:58
Buneeeee!🍝🍝🍝

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking