Peste libian

Postat de ctlina in Peste
17 Feb 2016 | 2869 vizualizari
Peste libian

Astazi 17 februarie este zi nationala in Libia - ziua declanşării Revoluţiei (la Benghazi). O reteta si un salut calduros tuturor libienilor. Libia a fost locuită din timpuri străvechi de triburile Libu, probabil de origine berberă. În jurul anului 1000 î.e.n., pe actualul teritoriu libian s-au înfiinţat colonii feniciene. Au urmat colonizarea greacă şi cucerirea romană. În secolul VI e. n., Libia a intrat în componenţa Imperiului Bizantin, iar în 643 a fost cucerită de arabi. Cunoaşte stăpânirea otomană între secolele XVI-XX.  În 1932, Libia este colonizată în întregime de italieni. La sfârşitul lui 1942, forţele aliate (anglo-franceze) intră în Libia. Libia şi-a proclamat independenţa de stat la 24 decembrie 1951, sub numele de Regatul Unit al Libiei, în timpul domniei regelui Iddris Es-Senoussi.   La 1 septembrie 1969, a avut loc o lovitură militară condusă de un grup de 11 ofiţeri, în frunte cu colonelul Moammar Al Gadhafi, care a răsturnat monarhia.   După ce mișcările populare au răsturnat conducătorii Egiptului și Tunisiei, vecinii săi de vest și est, Libia a experimentat un început de revoltă la scară largă pe 17 februarie 2011. Situaţia politică şi de securitate din Libia, lacinci ani de la revoluţia anti-Ghadafi şi după două cicluri electorale, rămâne în continuare critică, cu două parlamente (unul la Tobruk, rezultat din alegerile din 25 iunie 2014, recunoscute de comunitatea internaţională, şi altul la Tripoli) şi două guverne, susţinute fiecare de coaliţii de grupări armate.  (http://www.mae.ro/)  

Ingrediente

  • 2 fileuri de pește alb la alegere - cabillaud (cod)
  • 1 cutie mica de bulion de rosii - 50 g
  • 1 lamaie
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 lingurita de chimen
  • 1 lingura de boia de ardei
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie la foc mediu. Se adauga usturoiul tocat si condimentele si se amesteca bine. Se varsa bulionul amestecat cu sucul de lamaie si cu un pahar de vin cu apa. Se amesteca pana cand sosul este uniform si neted. Se adauga pestele feliat, se toarna peste el sosul cu o lingura, se acopera cratita si se gateste timp de 10-15 de minute pe foc mic. Daca sosul scade prea mult, se poate adauga putina apa.

Am adaugat spre sfarsit lamaia stoarsa taiata bucatele. Se potriveste de condimente, sare si piper.

Se poate servi cu orez alb sau cu cous-cous.

Se presara deasupra patrunjel si / sau coriandru tocat fin.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Peste libian" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mititei din peste cu blenderul Oster

Postat de AlexTeacher

Mititei din peste cu blenderul Oster

Curatati si tocati pestele marunt; Asezonati-l cu condimentele; Adaugati gheata in blenderul performant Oster Reversible , peste care puneti pestele condimentat; Adaugati Wassabi si...

Citeste continuarea

Calamari umpluti

Postat de RuxyRux

Calamari umpluti

Calamarii se curata, se spala si se lasa la scurs. Combinam condimentele, eventual se macina mai fin prin rasnita. Se dau prin masina de tocat toate felurile de peste, eu mai intai sa le pun...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.02.2016, 10:54
la 17.02.2016, 10:55
la 17.02.2016, 10:57
bun
la 17.02.2016, 10:59
Foarte bun!
la 17.02.2016, 11:17
Ce-mi plac mie retetele tale! Invatam si putina istorie si calatorim prin intreaga lume! Imi place pestele si-l vreau cu cous-cous de data asta!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking