Piept de rata cu cartofi duchesse

Postat de oanapl in Rata
23 Ian 2021 | 3012 vizualizari
Piept de rata cu cartofi duchesse

"retete festive de iarna"

Ingrediente

  • 2 bucăți de piept de rață
  • sare
  • piper
  • pentru garnitură:
  • 500 g cartofi cruzi taiati in cubulete (soiurile fainoase pentru piure)
  • 50 g unt cu min. 80% grasime
  • 1 ou intreg + 2 galbenusuri
  • sare
  • piper
  • În plus:
  • 1 ou întreg bătut cu puțină sare - pentru uns

Mod de preparare

Se curăță cartofii cruzi, se spală și se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu o linguriță de sare. Se fierb exact ca și pentru un piure de cartofi. Când sunt gata, se strecoară și lasă 5 minute la răcorit. (se lucrează cu ei calzi)

Se zdrobesc cartofii și se așează într-o cratiță cu fundul mai larg, care se pune pe aragaz la foc mediu. Se amestecă cu o lingură de lemn ca să nu se prindă cartofii de fundul ei. Acest proces de „secare” este similar cu cel de la aluatul de eclere si choux: se dorește evaporarea excesului de umiditate din cartofi. Treaba asta a durat vreo 3-4 minute.

Se cântărește untul și se pregătesc și ouăle într-un castron mic (se bat ușor cu furculița). Se trage cratița cu cartofi de pe foc și se adaugă untul. Se amestecă viguros până ce acesta s-a topit și apoi se toarnă și ouăle bătute în compoziție și se amestecă din nou. Aluatul se fluidizează și devine neted și cremos. Se asezonează totul cu sare și piper.
Se încinge cuptorul la 180 C. Compoziția obținută se așează într-un poș (sau într-o pungă rezistentă) prevazută cu dui rotund, neted sau zimțat. Se tapetează tava cu hârtie de copt și se modelează forme de crochete. Se bate oul și se pensulează crochetele, apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. Pentru rețeta de cartofi duchesse m-am inspirat de la Savori Urbane.


Pieptul de rață se scoate din frigider cu o oră înainte de a-l pregăti pentru a ajunge treptat la temperatura camerei. Eu am avut un piept de rață de țară, cu os și a trebuit să-l scot eu de pe os. M-am chinuit nițel și nu a ieșit chiar perfect, mai ales că piele fusese tăiată prea tare pe margine.
Se crestează cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit pielea pieptului de rață făcând tăieturi în diagonală, de la stanga la dreapta și invers. Nu se taie de tot pielea ci doar se crestează ca să iasă grăsimea din ea.
Se sărează, piperează și se așează bucățile de piept de rață astfel crestate, cu partea pe care este pielea, într-o tigaie. 
Se pune apoi tigaia pe foc și se gătește pieptul la foc mediu pentru aproximativ 8 minute pe o parte după care se întoarce pe partea cealaltă. (Este foarte important să reții aceste 2 aspecte: tigaie rece și pieptul așezat cu partea pe care este pielea! Sub piele este multă grăsime care se va scurge în tigaie, care, rece fiind nu va sigila sucurile din carne în interior așa cum se întamplă atunci când se folosește o tigaie încinsă.)
Dupa ce se prăjește pieptul de rață pe ambele părți se scoate din tigaie și se așează într-un vas care se pune apoi în cuptorul încins bine unde se ține în funcție de cum se dorește să iasă pieptul în final. Timpii oficiali pentru gătit pieptul de rață la cuptor, la o temperatura de 180 – 200 de grade, sunt: 6-7 minute pentru “în sânge”, 9-10 minute pentru “mediu” și 12 -14 minute pentru “bine făcut”. Dacă se depășește timpul acesta carnea va deveni foarte bine făcută și va fi tare iar dacă se ține mai puțin ea va fi prea în sânge.


Când este gata pieptul de rață, se scoate din cuptor, se pune pe un platou și se lasă să se ”odihnească” 2-3 minute, doar cât să își lase sucurile ce provin de la gătit după care se taie felii care se așează pe farfurie alături de garnitura de cartofi duchesse. Noi am servit și cu o salată de sfeclă roșie.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Piept de rata cu cartofi duchesse" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Rata cu varza

Postat de simona72

Rata cu varza

Se poate face in multe feluri acest fel de mancare. Ori lasati rata intreaga, ori o transati si o folositi pe toata la mancare...eu am ales sa aleg din grasime, sa transez rata si sa folosesc doar...

Citeste continuarea

Varza cu carne de gasca

Postat de Dya

Varza cu carne de gasca

Spălăm foarte bine carnea şi o punem apoi la fiert, într-o oală de 5 litri. Adunăm spuma formată ori de câte ori este necesar. Tăiem varza fideluţă şi o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.01.2021, 22:56
la 23.01.2021, 22:58
la 23.01.2021, 22:59
Bun!
la 23.01.2021, 23:02
Mulțumesc!
la 23.01.2021, 23:46
Pieptul este de un roze frumos

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking