Pilaf cu urzici si leurda

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
18 Apr 2019 | 3442 vizualizari
Pilaf cu urzici si leurda

Prima mâncare cu urzici pe care am făcut-o în ținerețe a fost pilaful cu urzici, la îndemnul colegelor mele, care spuneau că este foarte bun. Atunci (ca și acum!) fost o mare problemă curățarea urzicilor și spălarea lor, dar când mâncarea a fost gata, a trebuit să le dau dreptate. Era foarte bun, cald, sau rece și parcă nu mă puteam opri din gustat. Mai mâncasem până atunci borș cu fasole și urzici, pentru că făcea mămica, dar pilaful este și mai bun... În ultimul timp am început să folosesc leurda (pe  care, de asemenea, am descoperit-o târziu) și acum am asociat-o, sub formă de pastă și pilafului cu urzici. Inițial voisem să fac un sos de leurdă, însă m-am răzgândit și l-am lăsat sub formă de pastă. Practic, n-ar mai fi trebuit decât să subțiez puțin pasta, dar mi s-a părut că nu mai era nevoie, la ce-mi trebuia mie...

Ingrediente

  • 300 grame de orez
  • 200 grame de urzici proaspete
  • 2 cepe galbene
  • 2 cepe verzi
  • ulei de floarea soarelui pentru călit
  • sare
  • piper
  • Pentru pasta de leurdă:
  • 1 legătură de leurdă
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • sare
  • Pentru decor:
  • rondele de ardei iuți, murați

Mod de preparare

Se îndepărtează rădăcinile urzicilor, se spală foarte bine, în 5-6 ape, după care se pun la fiert, cu o linguriță de sare. Când sunt gata fierte, se strecoară și se lasă în așteptare. Cine vrea, poate păstra zeama strecurată, ca să o folosească la pilaf.

Se alege orezul, se spală în mai multe ape și se fierbe pe jumătate. Apoi se clătește cu apă rece și se strecoară.

Se curăță cepele galbene, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se adaugă orezul prefiert și 200 ml de apă caldă, se pune capacul la cratiță și se lasă la foc mic. 

Cepele verzi se curăță, se spală, se taie rondele și se adaugă în cratița cu orez, ca să fiarbă înăbușit câteva minute.

Între timp, se taie grosier urzicile fierte, strecurate și se adaugă în cratița cu orezul. Se mai lasă puțin pe foc până ce scade pilaful, se condimentează și apoi se acoperă cratița și se ia de pe aragaz.

Leurda se curăță bine, se spală în câteva ape, se zvântă și se mixează. Se adaugă sare, după gust, o lingură de ulei de măsline și o lingură de zeamă de lămâie, se omogenizează și apoi se poate servi, lângă pilaf. Cine vrea, poate subția pasta de leurdă, pentru a face un sos.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pilaf cu urzici si leurda" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Pilaf de primavara

Postat de ela2015

Pilaf de primavara

Spalam orezul in mai multe ape reci, frecand usor boabele cu degetele pentru a indeparta amidonul de pe ele! La fel procedam si cu verdeata.  O clatim foarte bine sa nu ramana urme de praf...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.04.2019, 21:45
la 18.04.2019, 21:45
Mulțumesc frumos, Diana!
la 18.04.2019, 21:47
Bun, bun!
la 18.04.2019, 22:01
la 18.04.2019, 23:03
Mulțumesc frumos, Mimi!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking