Se îndepărtează rădăcinile urzicilor, se spală foarte bine, în 5-6 ape, după care se pun la fiert, cu o linguriță de sare. Când sunt gata fierte, se strecoară și se lasă în așteptare. Cine vrea, poate păstra zeama strecurată, ca să o folosească la pilaf.
Se alege orezul, se spală în mai multe ape și se fierbe pe jumătate. Apoi se clătește cu apă rece și se strecoară.
Se curăță cepele galbene, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se adaugă orezul prefiert și 200 ml de apă caldă, se pune capacul la cratiță și se lasă la foc mic.
Cepele verzi se curăță, se spală, se taie rondele și se adaugă în cratița cu orez, ca să fiarbă înăbușit câteva minute.
Între timp, se taie grosier urzicile fierte, strecurate și se adaugă în cratița cu orezul. Se mai lasă puțin pe foc până ce scade pilaful, se condimentează și apoi se acoperă cratița și se ia de pe aragaz.
Leurda se curăță bine, se spală în câteva ape, se zvântă și se mixează. Se adaugă sare, după gust, o lingură de ulei de măsline și o lingură de zeamă de lămâie, se omogenizează și apoi se poate servi, lângă pilaf. Cine vrea, poate subția pasta de leurdă, pentru a face un sos.