Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert intr-un vas, cu apa usor sarata, cat sa-i acopere.
Fierbem fara capac, la foc moderat, 25-30 de minute (facem proba cu scobitoarea / furculita, pana intra usor in cartof).
Dupa ce au fiert scurgem rapid de lichid (nu lasam cartofii in apa pentru ca au tendinta de a o asimila si vor deveni aposi si fara gust).
Lasam sa se raceasca, dar nu foarte tare si incepem sa-i curatam.
Ii pasam cu o furculita mare sau cu presa. Nu va recomand mixerul deoarece piureul devine cleios, inecacios si fara aspect.
Punem oala cu cartofii pasati la foc mic, pentru a indeparta cat mai bine apa in exces.
Incepem sa punem untul, putin cate putin, apoi laptele cald, la fel, treptat, pana cand ajungem la consistenta dorita.
Amestecam energic cu un tel, piureul devenind pufos prin incorporarea de aer.
Condimentam dupa gust (sare, piper, verdeata).
Servim cu salate, carnuri, muraturi etc.