Piure de urzici, cu usturoi

Postat de vasimur in Mancaruri de legume
26 Apr 2018 | 4949 vizualizari
Piure de urzici, cu usturoi

Urzicile sunt ideale pentru o cura de primavara, deoarece sunt detoxifiante si pline de vitamine. Ele sunt capabile să echilibreze sistemul de apărare al organismului și să elimine starea de anemie. Regăsim urzicile în tot felul de preparate cum ar fi supa de urzici, chiar si un sos gen pesto și bere de urzici iar la irlandezi, în omlete, pâine și pizza, alături de ricotta și ulei de măsline infuzat cu usturoi. Piureul de urzici cu usturoi este foarte sănătos și este o mâncare de post. Deoarece pot fi găsite o perioadă relativ scurtă din an, putem păstra urzici, pentru iarnă, prin congelare. După curățare și spălare, urzicile trebuie opărite și scurse. Se pun apoi în pungiși se congelează, iar când vrem să le pregătim, le punem la fiert așa congelate (precum spanacul).

Ingrediente

  • 400 g de urzici
  • 1-2 căței de usturoi
  • 1 lingură rasă de făină
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă mică (opțional)
  • sare după gust
  • piper măcinat, după gust (opțional)
  • boia de ardei dulce, după gust (opțional)

Mod de preparare

Pregătirea urzicilor

Urzicile se aleg, se rup codițele și se separă de alte “buruieni”. Se spală bine, într-un vas mare umplut cu apă, pentru a înlătura nisipul și alte impurități. Apoi se scot cu o spumieră sau cu mâinile într-o tavă.

Atenție! NU se scurge apa din vas, deoarece pe fundul vasului se adună nisipul și pământul!

Se mai repetă încă o data spălarea urzicilor, eventual într-o strecurătoare mare, în tranșe, lăsând apa să curgă, preț de câteva secunde, pentru a ne asigura că sunt curate.

Prepararea piurelui de urzici

Într-o oala mai mare, punem la fiert cca 1,5-2 l de apă, cu puțină sare. Când apa clocotește, punem urzicile și le îndesăm încontinuu în apă, ca să nu se ridice la suprafață. Le fierbem cca. 10-15 minute, la foc mic.

Scoatem urzicile cu o spumieră și le punem într-o strecurătoare. Păstrăm apa în care au fiert. Când s-au răcit, le tocăm cât mai mărunt (sau le mixăm cu blenderul) și le punem într-o tigaie sau cratiță, în care am prăjit ceapa (tăiată foarte mărunt), în prealabil, în ulei. Amestecăm bine, cu o lingură de lemn, adaugând din apa in care au fiert urzicile (luăm apa cu un polonic, de deasupra, pentru a nu lua și din eventualele impurități care s-au adunat pe fundul oalei), dacă este nevoie. Piureul de urzici se va umfla ușor și va deveni pufos.

Omogenizăm făina cu puțină apă în care au fiert urzicile având grijă să nu fie gogoloașe. Turnăm făina peste urzici, amestecăm bine și mai lăsăm să fiarba, pe foc mic, cateva minute, până ce se îngroașă piureul.

Oprim focul, potrivim piureul de urzici de sare și încorporăm usturoiul pisat sau dat prin răzătoarea mică. Cine dorește, poate pune și puțină boia și/sau piper, după gust. Mie personal îmi place să pun.

Serviți piureul de urzici cald sau rece, cu mămăliguță sau pâine prăjită.

Cui îi place, poate să bea zeama rămasă de la fiert deoarece este foarte bună!

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Piure de urzici, cu usturoi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mamaliga cremoasa cu ciuperci si urzici

Postat de Bucataras

Mamaliga cremoasa cu ciuperci si urzici

Pregateste intai sosul de patrunjel cu usturoi: Toaca patrunjelul, leurda, loboda si usturoiul, pune-le intr-un bol si stropeste cu ulei, vinegar, sare si un vf de cutit de chili. Amesteca si...

Citeste continuarea

Piure de urzici cu usturoi

Postat de susu

Piure de urzici cu usturoi

Curatam urzicile si le spalam foarte bine in multe ape reci. Le scurgem de fiecare data luandu-le cu mainile din apa si schimband apa din lighean pentru a se lasa nisipul la fund. Punem vreo 2...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.04.2018, 13:07
Excelent!
la 26.04.2018, 13:36
la 26.04.2018, 13:53
la 26.04.2018, 15:22
la 26.04.2018, 16:42
Ce pofta am acum

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking