Cum se prepara Plăcinta cu lobodă, telemea și mărar - Reteta gustoasa
Se face un aluat de post din: făină, drojdie, sare, zahăr tos, apă caldă și la urmă, ulei, pentru ca să se desprindă de mâini și să se lege bine. Totodată, uleiul va da aluatului un gust mai bun.
Se lasă aluatul la dospit timp de cel puțin 30 de minute și între timp se pregătește umplutura. Se alege, se spală, se zvântă și se taie loboda. La fel se procedează cu mărarul.
Se pune loboda tăiată într-o tigaie în care s-au turnat inițial 2-3 linguri de ulei și se dă la foc mic. Când loboda scade puțin și se înmoaie, se adaugă telemeaua răzuită fin și la urmă, condimente (sare, dacă mai este nevoie, în funcție de cât de sărată este telemeaua) și piper. La urmă, când se ia tigaia de pe foc se adaugă mărarul tăiat mărunt, se amestecă și se lasă umplutura să se răcorească puțin.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșetă, se mai frământă puțin cu 1-2 linguri de făină, apoi se împarte în 8 bucăți destul de mari, astfel încât într-o tigaie să încapă, la prăjit, câte două plăcinte.
Din fiecare bucată de aluat se întinde o foaie cam de 6-7 mm grosime, pe o jumătate din ea se pune umplutura într-un strat de 1 cm grosime și apoi cealaltă jumătate de aluat se răsfrânge peste umplutură și se sigilează.
Plăcintele astfel formate se rumenesc în tigaie, după ce uleiul s-a încins.
Incearca si reteta de Placinte foioase cu telemea la cuptor, o bunatate sau varianta de Placinte cu branza dulce.