Placinta cu mere si migdale

Postat de merisor67 in Prajituri
14 Aug 2014 | 17511 vizualizari
Placinta cu mere si migdale

Deosebit la aceasta placinta este aluatul de foietaj facut in casa, pe care l-am imbunatatit cu niste migdale decojite, coapte si macinate grosier. A iesit o nebunie de aluat si o nebunie de placinta!

Ingrediente

Pentru o tava de 33/43 cm Aluat:
  • 150 gr unt + 1 lingura untura
  • 50 gr zahar + 2 pachete zahar vanilat
  • 2 oua
  • 10 linguri apa
  • 1 varf cutit sare
  • 600 gr faina
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
Pentru uns:
  • 6 linguri ulei
  • 50 gr unt
  • 4 linguri faina
  • 75 gr migdale macinate
Pentru umplutura:
  • 2 kg mere
  • 4 linguri zahar + 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite scortisoara
  • 3 linguri gris

Mod de preparare

Pentru aluat, mixam untul cu untura, tinute la temperatura camerei, cu zaharul si putina sare pana devin spumoase si nu se mai simte zaharul. Eu am rasnit zaharul sa scurtez din timpul de mixare.

Incorporam cele doua oua, apoi adaugam apa si incepem sa adaugam, treptat, faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.

Formam un aluat nu foarte tare, nelipicios si usor de intins.

Il lasam sa se odihneasca pana pregatim compozitia de uns.

Migdalele, le-am copt cateva minute in cuptorul incins, apoi le-am macinat, dar nu foarte fin, am urmarit sa mai ramana si bucati mai mari.

Punem untul si uleiul pe foc, iar cand untul se topeste omogenizam bine amestecul si adaugam faina in ploaie, mestecand energic, mai lasam cateva minute vasul pe foc, apoi il dam la rece.

Impartim aluatul in doua parti, dar nu egale. Eu de regula pun mai mult aluat la partea pe care o asej jos in tava, pentru ca aceasta va fi presata de umplutura si mere si nu se va mai inalta la fel ca partea de sus. De aceea incerc sa creez o uniformitate intre foi, atat cat reusesc.

Intindem prima foaie, cat de subtire putem si o ungem cu putina compozitie racita, apoi presaram peste jumatate din foaie, migale macinate. Pliem jumatatea cealalta de foaie peste migdale si presam usor, mai tragem si de colturi sa uniformizam putin foaia.

Ungem foaia din nou cu compozitie si presaram peste jumatate, migdale si tot asa de trei ori sau de cate ori se poate.

Procedam intocmai si cu cealalta foaie, apoi dam pachetele de aluat la frigider, invelite in folie pana cand se va intari compozitia cu care le-am uns.

Ne ocupam intre timp de umplutura.

Spalam merele, le indepartam cotoarele si stricaciunile si le trecem prin robt sau daca avem rabdare, le dam pe razatoare.

Le punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si le lasam pana cand devin caramizii si se topeste zaharul.

Ridicam vasul de pe foc, adaugam scortisoara si il dam la rece.

Cand se raceste, adaugam grisul in functie de siropul format.

Intindem, in tava unsa cu ulei sau unt, prima foaie, adaugam compozitia de mere pe care o acoperim cu a doua foaie si dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.

Lasam placinta sa se raceasca pe urma o portionam si o pudram cu zahar.

 

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu mere si migdale" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (37)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert placinta frageda cu mere, fara zahar

Postat de rocsi_1612

Desert placinta frageda cu mere, fara zahar

Umplutura: Decojiti merele, le dati pe razatoarea cu ochiuri mari. Intr-o tigaie puneti untul, merele rase si indulcitorul. Le puneti pe aragaz, la foc mai mare, invartiti mereu. Cand lichidul a...

Citeste continuarea

Placinta cu dovleac, mere, morcovi si migdale la slow cooker Crock-Pot 4,7 L

Postat de panacris

Placinta cu dovleac, mere, morcovi si migdale la slow cooker Crock-Pot 4,7 L

Dovleacul, morcovul și merele rase se pun într-un vas, cu fundul dublu, la călit împreună cu adaugă zahărul, zahărul vanilinat, scorțișoară, coaja de lămâie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.08.2014, 11:24
Minunata prajitura , fa-mi si mie niste aluat ca nu am timp/rabdare in rest ma descurc eu
la 14.08.2014, 11:25
Timea, ti-as face cu mare drag, ca imi place sa fac aluaturi in casa, dar ce facem cu canicula, cum ti-l trimit? ))
la 14.08.2014, 11:28
la 14.08.2014, 11:36
Foile unse cu unt combinat cu ulei devin mai pufoase
la 14.08.2014, 11:37
De bunatate n-am zis nimic pentru ca e la tine,nu la mine

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking