Placinta cu ricotta, mere si stafide

Postat de adasev12 in Dulciuri
26 Apr 2012 | 5327 vizualizari
Placinta cu ricotta, mere si stafide

acest preparat nu e nici placinta, nici cozonac...totusi inclin sa-l numesc placinta, avand si forma potrivita...bun este foarte...eu am papat de m-am spart...si va invit si pe voi sa serviti, daca aveti placere...

Ingrediente

  • aluat:
  • 1 kg faina
  • 20 g drojdie proaspata
  • 350 ml lapte
  • coaja de lamaie si portocala rasa
  • 2 oua
  • 150 g unt topit
  • 2 lg untura topita
  • 4 + 1 lg zahar
  • umplutura:
  • 750 g ricotta
  • 2 oua
  • 200 g stafide
  • 4 lg zahar
  • o mana de gris
  • 3 mere
  • esenta de rom
  • condimente aromate: cuisoare, scortisoara, ghimbir, nucsoara ( razuite)
  • + un ou, zahar( brun daca se poate) si o mana de gris

Mod de preparare

Drojdia se inmoaie in 50 ml lapte caldut si se amesteca cu o limgura de zahar, apoi se adauga 3-4 lingurite de faina, se amesteca bine si se lasa la dospit. In max 45 min dospeste . Intr-un vas mai mare se pune faina  si in mijloc se toarna maiaua, se adauga putina sare, ouale la temperatura camerei, untul topit dar nu fierbinte, untura topita, la fel, sa nu fie fierbinte, coaja  de citrice si zaharul. Se framanta foarte bine un aluat moale si elastic. Se lasa la dospit o ora, chiar doua, depinde de cat timp dispuneti.

Se ia apoi aluatul si se mai framanta putin sa iasa tot aerul si sa se omogenizeze frumos. Se imparte in doua. Eu am folosit o tava rotunda de 35 cm diametru, dar aluatul e mult prea mult pt o singura tava, asa ca am mai facut inca o tava mai mica. Pentru tava de 35 cm diametru erau suficiente 5-600 g faina.

Deci, se intinde o foaie cam la jumate de cm, apoi cu ajutorul tavii am taiat-o, la marimea tavii. Am pus hartie de copt in tava si am pus foaia la baza.

Ricotta am amestecat-o cu ouale, zaharul si stafidele inmuiate bine in apa calduta si scurse. Am pus si vanilia si o mana de gris, ricotta fiind mai moale decat branza noastra de vaci. Merele le-am curatat si le-am dat pe razatoare, le-am scurs de surplusul de suc, am adaugat condimente aromate si putina esenta de rom.

Peste foaia de baza am pus marul, am presarat peste el o mana de gris, apoi am pus umplutura de branza. Dintr-o bucata de aluat am facut un rulou si l-am pus in jurul tavii, pe margine, apoi din alte bucati de aluat am intins alte rulouri, le-am rasucit cate doua si le-am asezat peste placinta, marginile trecandu-le sub ruloul de la margine, ca sa nu se desprinda la copt. Intre  fasiile de aluat am mai pus cate o bucatica de aluat rulat. Am uns deasupra cu ou batut, am presarat  apoi zahar peste ou.

Am dat la cuptorul preincalzit la 200 grade si dupa 15 minute am redus temperatura la 180 grade si am mai lasat inca 20-25 minute ( cum am specificat mai sus, atat aluatul cat si umplutura erau prea multe pentru o singura tava, asa ca am mai facut una mai mica, doar ca nu am mai migalit-o asa...)

Am lasat o jumate de ora la racit apoi ne-am asezat pe halit....

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu ricotta, mere si stafide" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Napolitane cu alune macinate, biscuiti si dulce de leche

Postat de retetele_tinei

Napolitane cu alune macinate, biscuiti si dulce de leche

Zaharul se pune intr-o oala, iar peste el se pune laptele. Apoi, se pune1/2 de  lingurita de bicarbonat. Si la urma se pune1/2 de  lingurita de sare. Se amesteca si se lasa la...

Citeste continuarea

Desert gogosi pufoase, de post

Postat de RODIMUR

Desert gogosi pufoase, de post

Într-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.04.2012, 22:51
la 26.04.2012, 22:59
ce frumos ai ornat-o sigur e buna
bine ai revenit Ada
la 27.04.2012, 09:31
la 27.04.2012, 09:52
buna tare
la 27.04.2012, 10:55
ce bunatate de placinta

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking