Ingrediente
Aluat:
- 500 g faina
- 1/2 lgt sare
- 20 g drojdie proaspata
- 2 lg zahar
- 1 lgt coaja rasa de lamaie
- 100 g unt
- cca 200-250 ml lapte
Umplutura:
- 6-8 mere
- zahar dupa gust
- 1 lg scortisoara
- cateva stafide
- 1 lg gris
Uns:
Mod de preparare
Aluatul: Intr-un vas se cerne faina si se amesteca cu sarea. Se face o gropita in mijloc unde se pune drojdia zdrobita. Se presara deasupra 1 lgt zahar si se toarna putin lapte caldut. Se lasa sa se activeze drojdia. In restul de lapte se pune untul sa se topeasca si zaharul. Cand s-a activat drojdia, se toarna laptele putin cate putin si se amesteca cu o lingura. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta un aluat moale dar nelipicios. Se poate adauga faina sau lapte in functie de cum cere aluatul. Se lasa cca jumatate de ora sa dospeasca.
Umplutura: Se curata merele si se dau pe razatoarea mare. Se pun la calit cu zahar dupa gust. La final se adauga scortisoara. Se lasa sa se raceasca.
Se intinde aluatul in forma drepnghiulara, la unul din capete fiind un pic mai tuguiat aluatul iar la capatul opus putin mai lat. Se pune umplutura pe mijloc, se presara deasupra grisul iar pe fiecare margine se taie aluatul in fasii (vezi poza) iar la capete se lasa netaiat. Se aduna aluatul la varf dand forma unui cap de monstru, iar restul fasiilor se impletesc.
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, se unge cu galbenusul amestecat cu lapte. Stafidele se lipesc de aluat sub forma de ochi, gura si la coada. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 35-40 de minute, pana capata o frumoasa culoare aurie. Se poae pudra cu zahar.
Pofa buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta Monstru cu Mere si Scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
|