Placinta si melci cu mere (de post)

Postat de rhapsody in Dulciuri
10 Dec 2014 | 3349 vizualizari
Placinta si melci cu mere (de post)

Nu stiu cum sunt altii, dar eu cum simt miros de iarna cum pornesc cuptorul.

Ingrediente

  • Sirop de zahar ars
  • 150 g zahar
  • 120 ml apa
  • Aluat:
  • 900 g faina de grau (+extra pentru modelat)
  • 350 ml apa calda
  • siropul de zahar ars (150 ml)
  • 50 g drojdie proaspata
  • 50 ml ulei floarea soarelui
  • 1 lgt zahar
  • 1/2 lgt sare
  • Umplutura:
  • 1200 g mere (cantarite dupa ce au fost curatate de cotor)
  • 100 g zahar
  • 150 g miez de nuca
  • 1 lgt scortisoara

Mod de preparare

Sirop zahar ars:

   Prepari siropul punand zaharul cu 50 ml apa intr-o cratita cu fund dublu. Amesteci si lasi pe foc pana cand zaharul este complet dizolvat si capata culoare maronie. Adaugi restul de apa, amesteci si opresti focul. Lasi lichidul sa se raceasca pana la temperatura de 30-35 grade Celsius, apoi il poti intrebuinta la aluat.

   Aluat:

 1. Pune faina intr-un vas, fa o adancitura in mijlocul ei. Dizolva drojdia in apa calduta si pune-o impreuna zaharul in mijlocul fainii. Lasa la dospit 10 minute. 

2. Pune siropul de zahar ars si sarea in cumpozitie si framanta pana cand obtii un aluat omogen. Adauga uleiul si framanta 1-2 minute. Acopera vasul cu un prosop si lasa aluatul la dospit intr-un loc caldut, lipsit de curenti o ora. Intre timp pregatesti umplutura.

     Umplutura:

1. Da merele prin razatoare sau le poti marunti cu un robot de bucatarie (cum preferi).

2. Pune-le intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu zaharul si cu zeama de la 1/2 lamaie. Le lasi la foc potrivit de 15 minute, amestecand din cand in cand. Cand s-au inmuiat opresti focul, adaugi scortisoara si miezul de nuca tocat si amesteci. Lasi sa se raceasca complet inainte de a trece la asamblat.

   Asamblare:

Melci :

1. Imparti aluatul in doua, o parte o vei folosi la melci, iar cealalta parte la placinta. 

2. Imparti prima parte in 10 bucati. Intinzi fiecare bucata, formand un oval. Pui o lingura de umplutura pe o margine si rulezi. Prinzi de capatul ruloului si rotesti.  

3. Pui melcii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasi sa dospeasca 10 minute acoperiti cu un prosop.

4. Introduci in cuptorul preincalzit la 200 grade celsius, pe treapta incalzire superioara si inferioara, pentru 20 min, sau pana cand se rumenesc.

 Placinta:

1. Ungi o tava (26 cm diametru) cu ulei si o tapetezi cu faina.

2. Imparti aluatul ramas in doua. Intinzi o parte sub forma unui disc cu grosimea de 0.5-0.7 cm, o asezi in tava, pui deasupra umplutura ramasa. Intinzi si cea de-a doua bucata de aluat, optional decupezi cu o forma mijlocul discului, il pui deasupra umpluturii si bagi marginile in tava, acoperind marginea discului de aluat de desubt.

  3. Introduci in cuptor pentru 30 minute, la 200 grade Celsius, sau pana cand se rumeneste. Dupa ceoscoti din cuptor, o ungi cu putin sirop.

Nota: - eu am pus merele cu tot cu coaja fiindca sunt mai gustoase. Daca le decojiti aveti grija sa pastrati cantitatea propusa in reteta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta si melci cu mere (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu ananas si fulgi de cocos

Postat de Ina

Prajitura cu ananas si fulgi de cocos

Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam pe rand, mixand la turatie maxima, zaharul,  fulgii de cocos si coaja de lamaie. Faina o adaugam la final, in ploaie, pentru incorporarea...

Citeste continuarea

Desert spirale cu halva

Postat de mirela0911

Desert spirale cu halva

Pregatim pentru inceput maiaua: Intr-un vas se pun in jur de 150 ml apa calduta pe care o amestecam cu 1 lingurita de zahar, 1 lingura de faina si dizolvam drojdia, apoi lasam 15 minute sa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.12.2014, 10:41
La fix am ajuns!
la 10.12.2014, 10:42
la 10.12.2014, 10:43
la 10.12.2014, 10:45
la 10.12.2014, 10:57
Modul preferat de preparare in sezon hibernal : Cuptorul

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking