Pregatim o maia din drojdie, un praf de sare si o lingurita de zahar. Adaugam o cana cu lapte si lasam sa se activeze drojdia. Restul de lapte se incalzeste usor si se adauga untul in el, se lasa sa se topeasca.
Faina o punem intr-un castron, facem un locas in mijloc. Acolo turnam maiaua, restul de lapte,ouale. Amestecam cu o lingura de lemn, apoi incepem sa framantam cu mana pana obtinem un aluat elastic, frumos. Acoperim cu un stergar curat si lasam sa dospeasca.
Pregatim umplutura. Intr-un vas, amestecam branza sarata cu putin oregano,piper, adaugam un ou si amestecam. In alt vas, amestecam branza dulce cu un pic de iaurt, putin zahar pudra si radem putina coaja de lamaie.
Cand aluatul si-a dublat volumul, pregatim blatul de lucru si pornim cuptorul.
Taiem aluatul in 3-4 portii. Intindem cate o foaie mare, o portionam in cateva patrate, asezam umplutura, adunam marginile si asezam intr-o tava prevazuta cu hartie de copt. Le ungem cu ou batut.
Noi am ales sa coacem cateva in forma de miniguguluf. Tare incantati au fost teroristii, si de forma si de gust.
Le punem la copt, in cuptor, la foc potrivit. Lasam timp de 35-40 minute pana se rumenesc frumos. Le scoatem din cuptor,le lasam sa se raceasca.Pe cele dulci le pudram cu putin zahar vanilat. Sunt grozave, gustoase, pufoase, se pastreaza bine, iar alegand umpluturi diferite, putem asigura pachetelul pentru cateva zile, fara sa se plicitiseasca de acelasi gust. Adaugam si un fruct, un mar, strugure sau chiar un morcov curatat si gata pachetelul.