Prajitura Arlechino

Postat de Criss in Prajituri
14 Dec 2016 | 17854 vizualizari
Prajitura Arlechino

Reteta o am de vreo 20 de ani, dar prajitura n-am facut-o niciodata pana acum. Saptamana trecuta, am vazut prajitura postata de Sara Mike si mi-am amintit de ea. Ce pot sa spun, daca va plac retetele clasice ale bunicilor si mamelor, probabil va va placea aceasta prajitura. Eu prefer retetele mai moderne. :P Si cred ca vor mai trece vreo 20 de ani pana am sa refac aceasta prajitura. Nici aspectul nu ma multumeste, glazura s-a crapat si prajitura se taie destul de greu. Spre surprinderea mea insa, i-a placut foarte mult lui Alex, desi el nu e fanul acestor tipuri de prajituri.

Ingrediente

  • Ingrediente foi:
  • 600 g faina
  • 250 g unt
  • 150 g zahar pudra
  • 3 oua
  • 2 linguri smantana (am pus iaurt grecesc 10% grasime)
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1 plic praf de copt
  • Umplutura:
  • 1 borcan gem de capsuni
  • 500 g rahat
  • 3 albusuri
  • 100 g zahar
  • 250 g nuca macinata
  • Glazura:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra

Mod de preparare

Intr-un vas incapator, se pune faina, zaharul pudra, drojdia uscata si praful de copt si se amesteca. Se adauga untul rece taiat cubulete si, cu ajutorul degetelor, se amesteca pana cand capata un aspect nisipos. Se adauga ouale batute si iaurtul gras sau smantana. Se amesteca pana se obtine un aluat. (Nu trebuie framantat mult.) Bila de aluat se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora. Dupa acest timp, aluatul se scoate din frigider si se imparte in 4 parti egale, din care se intind 4 foi.
Intr-o tava, (20/30 cm) se pune hartie de copt si se intinde prima foaie. Peste prima foaie se pune gemul de capsuni, apoi se intinde a doua foaie. Peste a doua foaie se pune rahat, astfel incat sa se acopere toata foaia. Peste rahat, se pune a treia foaie, iar peste foaie, se intinge bezeaua cu nuca. Pentru bezea, se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se topeste zaharul si rezulta o bezea lucioasa si tare, apoi se adauga nuca macinata. (Eu va sfatuiesc ca in cazul in care veti face prajitura, sa macinati nuca. Eu am tocat-o cu cutitul si cred ca n-a fost o idee buna. Prajitura s-a taiat mai greu din aceasta cauza.)
Se pune apoi, ultima foaie si se inteapa din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla la copt. Se coace prajitura cam 45-50 minute, la foc mic, in cuptorul preincalzit, pe treapta a doua a aragazului, apoi se scoate si se pune,glazura din galbenusurile batute cu zahar pudra si se mai coace prajitura, cu tot cu glazura, timp de 10 minute. Se lasa sa se raceasca si apoi se taie in dreptunghiuri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Arlechino" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Portokalopita- Placinta greceasca cu portocale

Postat de simona72

Portokalopita- Placinta greceasca cu portocale

Foile de placinta se rup bucati cat mai mici, eu le-am taiat cu foarfeca de bucatarie. Daca aveti copilasi mici ii puteti pune pe ei sa faca treaba asta, e ca o joaca si cu ocazia asta ii...

Citeste continuarea

Prăjitură cu măr şi caramel

Postat de diaconta

Prăjitură cu măr şi caramel

Am pregatit mai întâi caramelul. Intr-un vas de inox am caramelizat zaharul,când a capatat culoarea chihlimbarului,am adaugat untul moale si laptele condensat. Am amestecat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.12.2016, 16:59
Arata super delicios!
la 14.12.2016, 17:01
la 14.12.2016, 17:03
la 14.12.2016, 17:43
super!
la 14.12.2016, 18:12
taare buna!!

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking