Prajitura Caramel

Postat de merisor67 in Prajituri
18 Dec 2014 | 27992 vizualizari
Prajitura Caramel

Aceasta reteta am primit-o ca provocare pentru concursul Dr. Oetker. Am respectat ingredientele din reteta, in afara de glazura, unde trebuia sa folosesc un plic de glazura de la Dr Oetker, insa nu am gasit la momentul prepararii prajiturii, asa ca am facut o glazura simpla de ciocolata. Eu ador prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, iar aceasta este delicioasa cu crema de caramel! Am folosit pentru aceasta prajitura, o tava cu dimensiunile de 23/36 cm.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 3 oua
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 5 linguri zahar
  • 800 gr faina
  • 1 fiola Esența vanilie Dr. Oetker
  • 1 plic Amoniu pentru prajituri Dr. Oetker
  • 1 lingurița zeama de lamaie
  • Pentru crema:
  • 250 gr zahar pentru ars
  • 4 oua
  • 250 gr zahar
  • 250 gr nuca
  • 1/2 l lapte
  • 3 linguri faina
  • 300 gr unt
  • 1 plic Finesse coaja de portocale Dr. Oetker
  • Pentru glazura:
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 50 ml lapte
  • 1/2 lingurita ulei de masline
  • Pentru decor:
  • nuca de cocos

Mod de preparare

Mixam ouale cu cele 5 linguri zahar rasnit, ca sa fie pudra, apoi adaugam uleiul și laptele și la final, treptat, faina și amoniul stins in zeama de lamaie.

Amestecam faina, la inceput in bol, apoi cand incepe sa se ingroasa aluatul, il rasturnam pe masa de lucru bine infainata.

Vom framanta un aluat nu foarte tare, dar nelipicios si elastic.

Ne oprim din a adauga faina, atunci cand, framantand aluatul, acesta nu se mai lipeste de maini.

Acoperim aluatul cu folie si il lasam la odihnit 30 de minute la loc racoros.

Impartim aluatul în 4 bucati pe care le intindem cu sucitorul de aluaturi si le coacem pe dosul tavii, cate 3-5 minute fiecare, in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Pentru crema amestecam intr-un vas, ouale cu zaharul, putina sare, faina și laptele și punem vasul pe foc(pe baie de aburi) mestecand in el pana cand compozitia ia textura unei budinci.

In acelasi timp, intr-un alt vas, caramelizam 250 g de zahar, mestecand in el sa se caramelizeze uniform, apoi adaugam untul taiat cubulete si tinut la temperatura camerei si amestecam energic pana se topeste atat untul cat si zaharul si totul devine omogen.

Amestecam apoi cele doua creme fierbinti si la final adaugam nuca macinata grosier.

Lasam crema sa se raceasca usor si o impartim in trei parti, pe care le intindem peste trei dintre foi si acoperim cu a patra.

Acoperim foile cu o folie si punem o greutate peste ele, apoi le dam la rece pana a doua zi, sau cel putin o jumatate de zi pana se fragezesc foile si se poate portiona prajitura usor.

Pentru glazura, rupem ciocolata in bucatele si o punem intr-un vas, pe foc moale, adaugand peste ea laptele si uleiul.

Amestecam continuu in vas, pana se topeste ciocolata, apoi o intindem peste ultima foaie a prajiturii, turnand ciocolata la mijlocul foii si intinzand-o rapid peste intreaga foaie, cu dosul unei linguri.

Dam prajitura din nou la rece pana se intareste ciocolata, apoi o portionam.

Pentru ornat am folosit putina nuca de cocos pe care am presarat-o peste niste forme speciale cu diverse decupaje.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Caramel" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (59)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de prajitura imposibila

Postat de ianculubita

Reteta de prajitura imposibila

Pentru caramel, se topeste zaharul intr-un vas, dupa ce s-a topit bine, se adauga apa cu atentie, apoi se lasa la fiert pana se topeste si se ingroasa putin. Se rastoarna imediat in forma de...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura exotica cu smochine, rodie si caramel

Postat de Constelatialeu

Reteta de prajitura exotica cu smochine, rodie si caramel

Iata cum se prepara Reteta de prajitura exotica cu smochine, rodie si caramel: Mai intai am taiat coditele la smochine si le-am lasat 10 min in apa rece sa iasa ''laptele'' din ele, apoi le-am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.12.2014, 13:55
Ai fost la cules de fulgi de nea? Iar le-ai taiat perfect...
la 18.12.2014, 13:56
Bine ca provocarea mea e un tort,ca nu-mi place sa fac foi,e un chin,desi imi plac...
la 18.12.2014, 13:56
Cât e de buna!
la 18.12.2014, 13:59
la 18.12.2014, 14:00
TRimite-mi si mie cativa fulgisor cu tot ce este sub ei

Vezi toate comentariile (59)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking