Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

Postat de merisor67 in Prajituri
23 Ian 2014 | 90790 vizualizari
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din zahar si am adaugat ciocolata cu rom si nuca macinata. Este foarte buna asa si mai consistenta.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 4 oua
  • 1 cana(300 ml) zahar
  • 1 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • coaja rasa si zeama de la o portocala
  • esenta de portocala
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde
  • Pentru crema:
  • 500 gr zahar
  • 12 linguri faina(mai cu varf)
  • 2 l lapte
  • 400 gr unt(65% grasime)
  • 400 gr ciocolata cu rom
  • 4 linguri nuca macinata fin
  • 1 lingurita sare.
  • Pentru ornat:
  • 30 gr nuca de cocos
  • 50 gr nuca maruntita

Mod de preparare

Prima varianta a acestei prajituri o gasiti aici.

Pentru aluat( din care ar trebui sa iasa 9 foi coapte pe dosul unei tavi de 36/40 cm, dar eu am facut 8, din lipsa de rabdare), mixam ouale cu zaharul pana devin spumoase, adaugam uleiul, sarea, laptele, coaja si zeama de potocala si incepem sa incorporam treptat faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt.

Mie mi-au intrat aproape 1,5 kg de faina obisnuita, de tara, nu din cea cumparata.

Va iesi un aluat mai tare, dar usor de intins.

Lasam aluatul sa se odihneasca 30 de minute timp in care facem crema.

Pentru crema, punem zaharul la caramelizat intr-un vas cu preti inalti, pentru a nu pati accidente in timpul prepararii.

Mestecam continuu in zahar pentru a nu se arde rau si a nu deveni amar, iar cand se dilueaza complet adaugam faina si mestecam energic cu o spatula de lemn.

Laptele il fierbem impreuna cu sarea si incepem sa-l adaugam treptat, fierbinte, in crema de pe foc mestecand continuu.

Se va forma o crema nu prea groasa, dar nu trebuie sa ne sperie ca se va ingrosa la racire.

Cand incepe crema sa fiarba, adica sa faca basicute, adaugam untul taiat bucatele si tinut la temperatura camerei si ciocolata, de asemeni taiata bucatele.

Amestecam in crema pana la topirea ciocolatei si a untului, apoi ridicam de pe foc si adaugam nuca macinata.

Dam crema la rece, acoperind vasul cu o folie pentru a nu se forma crusta, pana cand coacem foile.

Impartim aluatul in 8 parti, intindem fiecare parte pe masa infainata, cu ajutorul sucitorului cat dimensiunea tavii.

Ungem dosul tavii cu ulei si presaram faina si transferam foaia intinsa pe ea.

Coacem foaia in cuptorul preincalzit pentru 3-4 minute la 180 de grade.

Procedam asa cu fiecare foaie in parte.

Ar fi ideal sa avem doua tavi de aceeasi dimensiune, altfel asteptam 2 minute pana se raceste tava, pentru urmatoarea foaie.

Dupa coacerea foilor, le lasam sa se raceasca, apoi le vom umple cu crema, punandu-le in interiorul tavii.

Impartim in asa fel crema incat sa ne ajunga si pentru ornat, nu trebuie sa punem multa crema intre foi, doar le vom unge.

Acoperim prajitura cu o folie, punem greutati peste ea si o dam la rece cateva ore pana se inmoaie foile.

Eu am lasat-o de pe o zi pe alta, dar in maxim 3 ore este buna de portionat.

Pentru portionare in forma muntilor Carpati, vom taia prajitura in fasii de 3-4 cm.

Luam cate o fasie si o asezam pe marginea unui blat de lemn, iar blatul il vom aseza pe marginea mesei.

Udam un cutit cu lama subtire si ascutita si taiem fasia pe diagonala, dar nu pe deasupra ci pe lateral, dupa cum se poate vedea in poze.

Lipim cele doua sectiuni cu crema intre ele, pe partea alba a foilor si le ornam de asemeni cu crema pe o parte si pe alta, apoi presaram nuca de cocos sau nuca maruntita.

Apoi portionam fiecare fasie astfel formata in cat de mari dorim portiile, eu le-am taiat cam de 2 cm pe fiecare Mi-au iesit 54 de portii sub forma de Carpati, iar o fasie am taiat-o dreptunghiular in 12 portii.

Este o prajitura care necesita multa rabdare, dar merita tot efortul pentru ca iese foarte multa.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (86)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de prajitura Carpati

Postat de Oana

Reteta de prajitura Carpati

Iata cum se prepara  Reteta de prajitura Carpati Crema : Incep mai intai cu crema, ca sa aiba timp sa se raceasca. Pune un sfert din cantitatea de zahar intr-o craticioara...

Citeste continuarea

Prajitura Carpati

Postat de Pungasa_Rogue

Prajitura Carpati

Foi: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se pun toate ingredientele intr-un castron in ordinea prezentata, cu exceptia fainii care se adauga treptat, si se framanta pana cand se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.01.2014, 20:48
Meri ma bucur ca ai postat reteta,am sa o favorizez,cand o fac si eu...senzationala
la 23.01.2014, 20:51
Minunata! O salvez si eu sa ii fac sotului ca ma tampeste cu prajitura asta. ) Isi cumpara in fiecare saptamana )
la 23.01.2014, 20:52
nu e mult zahar? ai incercat si cu mai putina?
la 23.01.2014, 20:54
Super! Eu nici acum nu știu cum să tai prăjitura, noroc că Edi, viitorul inginer a priceput
la 23.01.2014, 20:54
E tare buna,dar cand dau de foi,imi vine sa o iau la fuga...

Vezi toate comentariile (86)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking