Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas

Postat de merisor67 in Prajituri
13 Mar 2016 | 6816 vizualizari
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas

Prajitura aceasta este deosebita prin combinatia de aluat fraged, care este usor sfaramicios si bezeaua cu ciocolata combinata cu fructele de ananas. Datorita aluatului fraged, fructele se opresc din migrarea lor catre baza prajiturii conferind astfel si un aspect placut prajiturii.

Ingrediente

  • Pentru aluatul fraged:
  • 2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 150 g unt (65%)
  • 150 ml iaurt de baut
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 500 g faina
  • un praf sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Pentru bezeaua cu ciocolata:
  • 8 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • un praf sare
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 200 g ciocolata mixta(alba + neagra)
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri pesmet
  • 1/2 plic praf de copt
  • 500 g compot de ananas(fructele)
  • Pentru topping:
  • siropul de la compot
  • 2 linguri amidon
  • 1 lingura zahar

Mod de preparare

Pentru aluatul fraged, frecam galbenusurile cu un praf de sare si untul cu zaharul, apoi combinam cele doua amestecuri, si adaugam esenta, iaurtul si faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt.

Framantam un aluat atat cat sa nu se mai lipeasca de maini, pe care il intindem in tava tapetata cu hartie de copt si il intepam cu o furculita din loc in loc.

Il lasam la odihnit, la rece, pana cand pregatim bezeaua.

Pentru bezeaua cu ciocolata, incalzim smantana pentru frisca, fara a atinge punctul de fierbere si topim ciocolata in ea.

Se adauga bucati de ciocolata in smantana si se amesteca intens pana cand se topeste toata ciocolata si se omogenizeaza compozitia.

Mixam albusurile spuma cu un praf de sare si zeama de lamaie, apoi adaugam, treptat, zaharul si mixam in continuare, pana obtinem o bezea ferma.

Adaugam compozitia de ciocolata, calda si omogenizam din nou, apoi scoatem mixerul si introducem o spatula, sau un tel.

Adaugam treptat si alternativ cate o lingura de pesmet si una de faina, dar si praful de copt pe care il cernem impreuna cu o lingura de faina.

Adaugam cantitati din cele doua ingrediente, pana cand obtinem o compozitie de textura celei de chec.

Eu m-am oprit la 8 linguri de pesmet si 8 de faina, dar cred ca ar fi mers si cu 7/7.

Intindem compozitia rezultata, peste aluatul din tava si presaram pe deasupra bucati de ananas, scurse de sirop.

Oprim 4-5 bucati si pentru topping.

Dam tava la cuptorul preincalzit si coacem prajitura pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau pana cand trece testul scobitorii.

Dupa stingerea focului, mai lasam prajitura in cuptor 5 minute, sa fim siguri ca nu se lasa, la contactul cu aerul rece.

Pentru topping, punem siropul de la compot la incalzit si desfacem amidonul in el.

Adaugam si zahar, dupa gust(eu am pus o lingura) si fierbem compozitia pana cand se ingroasa.

O lasam sa se tempereze cateva minute si ornam prajitura cu ea.

Eu am ornat doar o jumatate din prajitura cu acest topping, cealalta jumatate am pudrat-o cu zahar.

 

Sa va fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (43)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert briose cu cacao si migdale

Postat de mirela0911

Desert briose cu cacao si migdale

Intr-un bol se amesteca faina, zaharul, zaharul vanilat, cacaua cernuta, sarea si praful de copt. Se adauga ouale, laptele si uleiul si se mixeaza toate la un loc pana devine aluatul lucios. Se...

Citeste continuarea

Paris Brest

Postat de rocsi_1612

Paris Brest

Aluatul: Intr-o cratita punem apa cu untul. Le transferam pe foc si cand incepe sa fiarba, dam focul la mic, turnam toata faina deodata. Amestecam bine cu o lingura de lemn, pana faina este bine...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.03.2016, 19:59
Ce de retete minunate ne-ai adus in acest week-end!
la 13.03.2016, 20:01
Multzu, Rocsi! Am cam lipsit in ultima vreme de pe aici si s-au strans cam multicele la arhiva.
la 13.03.2016, 20:02
nota zece, ca de obicei!
la 13.03.2016, 20:02
Ce minunatii faci!
la 13.03.2016, 20:03
E bine ca s-au strans si ca acum le aduci si aici. Nu mereu avem timpul necesar sa stam aici. Eu, am mai mult timp sa zic asa, dar cei care au servici, copii acasa si altele, e mai greu

Vezi toate comentariile (43)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking