prajitura cu crema de lapte si glazura de ciocolata

Postat de ionix in Prajituri
5 Ian 2010 | 13847 vizualizari
prajitura  cu crema de lapte si glazura de ciocolata

am vazut-o la bucatarasul nosru Miha si am zis s-o pun in aplicare cu o mica mica diferenta... tzuc Miha....

Ingrediente

Pentru blat:
  • 10 oua
  • circa 400 g faina
  • 300 g zahar
  • 5 linguri cu cacao
  • o lingurita cu rom
Pentru crema:
  • 1 l lapte
  • 100 g amidon
  • 4  linguri cu zahar
  • 100 g ciocolata alba (o ciocolata)
  • 200 g unt
  • 150 g zahar pudra
  • 2 pliculete zahar vanilat
Pentru Glazura:
  • 100 g unt
  • 100 g ciocolata de lapte
Pentru sirop:
  • circa 150 ml apa
  • 4-5 linguri cu zahar 
  • o lamaie
  • o lingurita cu rom

Mod de preparare

 

Prepararea blatului:

Intr-un bol de plastic de pun ouale si le lasam sa ajunga la temperatura camereim, asta-n cazul in care ele sunt reci. 

Apoi mixam oarte bine ouale cu un praf de sare si cu zaharul. Se mixeaza pana nu se mai simte zaharul de loc iar ouale si-au dublat volumul.

Se adauga faina si cacaoa treptat amestecand de jos in sus, se face manual nu cu mizerul.

 Atentie, am scris circa 400 g faina pt ca se adauga faina si in functie de cat de mari sunt ouale si in functie de cat s-au marit in urma mixatului. 

Iti dai seama cand sa te opresti din adaugat faina in momentul in care coca arata ca cea ca de chec, cu o textura un pic mai groasa. (vezi si-n poze). 

La sfarsit se adauga romul.

Aluatul obtinut se imparte in 3 si se coc, una cate una , intr-o tava in care s-a asezat hartie de copt.

Se lasa la cuptor la foc mic circa 15-20 min. 

Se incearca cu scobitoarea inainte de a fi scoasa din cuptor, daca pe scobitoare ramane aluat lipicios inseamna ca nu este inca gata si o scoatem in momentul in care pe scobitoare nu ramane niciun pic de aluat.

 

Prepararea siropului:

Se fierbe apa cu zaharul si lamaia taiata feliute.

Cand a dat in clocot se da la racit. Cand siropul etse rece se adauga lingurita de rom.

 

Prepararea cremei:

Intr-un bol de pun cele 4 linguri cu zahar si se amesteca cu amidonul. 

Se adauga 200 ml lapte, din litrul de lapte pe care-l avem, si se amesteca bine pentru a nu face cocoloase amidonul.

Restul de lapte se pune la fiert, cand a fiert se adauga ciocolata alba si se amesteca pana se topeste ciocolata. 

Dam focul la minim si peste laptele cu ciocolata se adauga amidonul. 

Se amesteca intruna pentru a nu se prinde de fundul cratitei.

 Se lasa pe foc pana cand amestecul se ingroasa bine (vezi foto) iar apoi se da la racit.

Intre timp, cat se raceste crema fiarta, mixam untul (care a fost lasat la temperatura camerei) cu zaharul pudra si zaharul vanilat.

Peste untul mixat se pune, putin cate putin, crema racita.

Crema obtinuta eu am impartit-o in doua parti.

Foile de blat de insiropeaza cu siropul facut si peste doua din foi se pune crema obtinuta. 

Se da la rece si intre timp facem glazura.

 

Prepararea glazurii:

Se topeste untul impreuna cu cioclata. Cand s-a topit se pun 2 linguri cu zahar. 

Se mai amesteca un minut si se da deoparte circa 5 minute.

Se pune peste ultima foaie. (ultima foaie se insiropeaza si ea)

Se lasa la rece macar 12 ore, pentru a se insiropa bine, si apoi se taie dupa bunul plac.

 

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "prajitura cu crema de lapte si glazura de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie

Postat de Constelatialeu

Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie

Iata cum se prepara Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine apoi am adaugat 150 g zahar si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura Duo

Postat de Constelatialeu

Reteta de prajitura Duo

Iata cum se prepara Reteta de prajitura Duo Blat x 2: Albusurile cu un praf de sare le-am mixat, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut varfuri moi ( nu mi-am dorit un blat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.01.2010, 15:38
credca-i supeer buna, vroiam sa fac tortul cu mac dar acum o fac prima data asta.
la 05.01.2010, 15:45
si geniile fac prajituri! eu iau ultima poza se poate?
la 05.01.2010, 15:52
Rivka, e super super buna... nu e gretoasa deloc... chiar e super Dragos, sarbatorile astea am facut de-a prajituri de mi-au iesit pe nas... am o gramada de retete de postat... chiar acum scriam reteta de chisca moldoveneasca ah, si-ti dau ultima poza chiar si mai multe poze mai am un pic de tort cu visine daca vrei
la 05.01.2010, 16:28
Hop si eu... Da' pe mine sa ma inviti la tine, nu ma aburesti cu poza.
la 05.01.2010, 16:30
pai, cum sa nu te invit... vino vino si facem totul impreuna sarut-mana mult pt reteta

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking