Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie

Postat de CameliaComan in Dulciuri
16 Apr 2016 | 8123 vizualizari
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie

O prajitura delicata, foarte frumoasa si cu un gust pe care nu il vei uita prea curand. Este cea mai buna prajitura pe care am mancat-o in viata mea. :) M-am inspirat de pe blogul Andreei Dianu. Gustul acrisor al jeleului de fructe se potriveste perfect cu crema dulce de vanilie. Fiecare lingurita din aceasta prajiturica minunata ma face foarte fericita. Abia astept sa o fac din nou. :)  

Ingrediente

  • BLAT:
  • 2 oua
  • 100 g nuca macinata
  • 100 g zahar pudra
  • 25 g faina
  • 2 albusuri
  • 50 g zahar tos
  • 25 g unt topit
  • CREMA DE VANILIE CU MASCARPONE:
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 40 g amidon
  • 100 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • JELEU DE FRUCTE:
  • 400 g mix fructe congelate (zmeura, capsuni, visine)
  • 70 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 8 g gelatina
  • 30 ml apa
  • PENTRU INSIROPAT:
  • sirop de la compot de ananas
  • DECOR:
  • ciocolata alba+fructe

Mod de preparare

JELEU DE FRUCTE:  Prima data trebuie sa facem jeleul de fructe. Intr-o craticioara punem zaharul, fructele congelate, si 70 ml apa. Fierbem la foc mic si spumam cand este nevoie. Cand amestecul nostru se transforma intr-o substanta mai lichida, luam craticioara de pe foc si trecem amestecul prin sita. Turnam compozitia in craticioara si adaugam amidonul dizolvat in putina apa (1-2 linguri). Amestecam pana incepe sa se lege. Hidratam gelatina in apa (30 ml apa) iar apoi o lasam putin pana se umfla. Dizolvam gelatina la cuptorul cu microunde iar apoi o turnam peste jeleul de fructe. Tapetam o tava de 24/24 cu folie de prospetime si turnam jeleul de fructe. Introducem tava in congelator timp de 1 ora. Dupa ce a trecut o ora, scoatem jeleul din tava si il punem din nou in congelator pana asamblam prajitura.

BLAT: Mixam cele 2 oua putin cu mixerul. Intr-un bol punem faina, nucile maruntite si zaharul pudra. Amestecam cu o lingura. Adaugam amestecul de oua peste amestecul cu ingrediente uscate (faina, nuci si zahar pudra). Omogenizam cu telul. Intr-un bol batem spuma cele 2 albusuri cu 1 praf de sare. Adaugam treptat zaharul. Mixam pana devine o spuma densa. Incorporam usor spuma in amestecul de oua, faina si nuci. Amestecam cu grija de jos in sus. La sfarsit incorporam untul topit si racit. Tapetam tava de 24x24 cm cu hartie de copt sau o ungem cu unt si o tapetam cu faina. Adaugam jumatate din compozitie. Introducem tava in cuptorul preincalzit si o coacem timp de 15-20 de minute la temperatura medie. Cand se rumeneste usor pe margini inseamna ca s-a copt. Asa procedam si cu cealalta foaie. Le lasam sa se raceasca.

CREMA DE VANILIE CU MASCARPONE: Incalzim laptele la foc mic impreuna cu 1 lingura de esenta de vanilie. Intr-un vas mixam galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnam laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri. Mixam bine sau maestecam energic cu un tel pana se omogenizeaza si pana dizolva cocoloasele micute (daca s-au format). Punem din nou amestecul la foc mic si amestecam continuu pana se ingroasa.  Cand este gata acoperim suprafata cremei cu o folie alimentara ca sa nu se usuce la suprafata. Lasam crema sa se raceasca complet. Mixam frisca foarte bine iar apoi o incorporam cu grija in crema de vanilie racita. Punem cate 1 lingura si amestecam cu grija de jos in sus. Amestecam crema de mascarpone cu o lingura pana devine cremoasa. O incorporam usor in crema de vanilie si frisca. Punem cate 1 lingura de mascarpone si amestecam de jos in sus.

ASAMBLARE: In tava in care am copt foile de blat punem folie alimentara. Asezam prima foaie de blat si o insiropam putin si punem 3-4 linguri de crema de vanilie. Nivelam. Punem jeleul (de la congelator), iar apoi adaugam si restul de crema. Nivelam bine. Insiropam putin si a doua foaie de blat si acoperim cu ultima foaie. Acoperim prajitura cu foaia de prospetime si o lasam in frigider pentru 2-3 ore. Mie mi-au iesit 6 portii mari. Felia de prajitura nu este atat de inalta. In poza eu am pus doua felii una peste alta. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu umplutura de mere si crema de vanilie

Postat de diaconta

Desert prajitura cu umplutura de mere si crema de vanilie

Am pregatit mai întâi umplutura de mere pentru ca sa se raceasca. Am curatat merele si le-am taiat cubulete. Le-am amestecat cu 2 linguri de zahar (daca e nevoie, puteti sa adaugati...

Citeste continuarea

Prajitura cu ganache de ciocolata, mascarpone, zmeura si visine

Postat de rocsi_1612

Prajitura cu ganache de ciocolata, mascarpone, zmeura si visine

Incepem cu  ganache-ul de ciocolata : Intr-un vas cu fundul mai gros, punem frisca lichida si ciocolata rupta bucatele mici. Le transferam pe foc, focul il dam la mic, amestecam continuu pana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.04.2016, 20:26
Primaaa! Si cer portie dubla din minunatie!
la 16.04.2016, 20:30
superb arata
la 16.04.2016, 20:31
Zic iar WOW...Bravo !
la 16.04.2016, 20:33
Woow ce frumos
la 16.04.2016, 20:38
Perfecta

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking