Ingrediente
- aluat:
- 500 gr faina (sau 200 gr gris si 300 gr faina)
- 100 gr zahar
- 250 gr unt
- sare
- 3 galbenusuri
- 5-6 linguri apa
- esenta vanilie
- scortisoara
- coaja rasa a unei lamai
- praf de copt stins cu o lingura de otet de mere
- umplutura:
- 2 kilograme mere
- 100 gr stafide
- 1 budinca de vanilie
- 100 gr zahar
- scortisoara
- o mana de nuci curatate
- zeama de la o lamaie
Mod de preparare
Am amestecat bine untul moale cu faina si grisul si apoi am adaugat restul ingredientelor pt aluat si am facut un aluat pe care l-am pus apoi in frigider.
Am curatat merele, o treime din ele le-am taiat cubulete mici (americanii nu folosesc mere rase la prajituri ci cubulete, dar eu pun si rase ca iese mai buna), si restul merelor le-am ras pe razatoare mare. Apoi le-am amestecat cu zeama unei lamai, apoi am pus restul ingredientelor pt umplututa si le-am calit putin pe foc impreuna.Budinca are rolul de a absorbi zeama marului si a da consistenta umpluturii. Americanii folosesc pt asta tapioca sau amidon, dar si budinca e buna.
Am impartit apoi aluatul in 2, o bucata mai mare si una mai mica. Din cea mare am intins o foaie pe care am pus-o in tava pe hartia pt copt, cu marginile ridicate, sa nu se imprastie umplutura. peste foaie am turnat umplura si peste umplutura cea de-a doua foaie, pe care am intepat-o cu furculita din loc in loc.
Am pus tava in cuptor la foc mediu pana cand s-a umplut casa de miros de mere si scortisoara ( eu dupa miros imi dau seama cand e gata).
Apoi am taiat-o felii mari si mi-am servit trupa de comando :))), care astepta nerabdatoare.
A fost delicioasa!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere ca-n America (double crust apple pie)" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (17)
|