Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat

Postat de oanapl in Prajituri
28 Apr 2024 | 674 vizualizari
Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat

Aveam niște mere care începuseră să se înmoaie și m-am gândit să pregătesc o prajitură. A ieșit un deliciu și vă recomand cu drag să o încercați și voi. Blatul umed se combina cu crema fina si cu mousseul delicios de mere. M-am inspirat de pe blogul Laurei Laurentiu pentru cremele de mere, dar am folosit mai puțin zahăr și a fost perfect așa. Blatul l-am mai încercat și la alte prăjituri și torturi. E blatul meu preferat, deoarece iese umed și grozav de gustos. De data aceasta l-am pregătit cu un singur ou. Pentru Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat ai nevoie de urmatoarele ingrediente: ciocolata, cafea, chefir, ulei, oua, faina, zahar, mere, unt, mascarpone, frisca.

Ingrediente

Ingrediente Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat

  • pentru blat umed(23 cm):
  • 45 g ciocolată neagră
  • 30 ml cafea fierbinte
  • 55 g chefir
  • 145 g ulei
  • 1 ou
  • 70 g făină
  • 70 g zahăr
  • 20 g cacao neagră
  • 2 g praf de copt
  • sare
  • pentru stratul de mere:
  • 850g mere (fără coajă și căsuța cu sâmburi)
  • 30g unt
  • 40g zahăr
  • Scorțișoară
  • 20g felii de migdale
  • 80g apă rece
  • 10g gelatină
  • pentru mousse de mere:
  • 250g mere (fără coajă și căsuța cu sâmburi)
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 20g unt
  • 250g mascarpone
  • 200g smântână pentru frișcă (cu minim 30% grăsime)
  • 70g zahăr
  • 80g apă rece
  • 7g gelatină
  • Alune mărunțite (pentru decor)

Mod de preparare

Cum se prepara Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat

Se pune ciocolata în cafeaua fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.
Se pun într-un castron oul, uleiul și chefirul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată la temperatura camerei și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen. Se tapetează cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția și se coace pentru 30 de minute.
Se scoate din tavă și se lasă să se răcească complet, pe un grătar.

Într-o tigaie sau o cratiță încăpătoare se pun pe foc 850g de mere curățate, tăiate în felii, împreună cu 40g de zahăr și 30g de unt tăiat în bucățele. Separat, într-un castron, se pun la hidratat 10g de gelatină, în 80ml de apă rece și se lasă să se hidrateze pentru 10 minute. Se topește pe baie de aburi.
Merele se gătesc până ce încep să se înmoaie, fără să se terciuiască. Se adaugă scorțișoara și feliile de migdale și se amestecă. După ce merele se răcoresc, se adaugă gelatina topită. Se amestecă bine.

 

Se pune blatul pe un platou, în interiorul unui inel de tort tapetat cu folie de acetat. Se toarnă merele și se presează încercând să formăm un strat cât mai compact și uniform. Se dă platoul la frigider.
Între timp, merele rămase (250g) se pun într-o crăticioară cu 20g zahăr și zeama de la 1/2 lămâie și 20g de unt. 
După ce merele se înmoaie bine, se pasează totul cu blenderul de mână până se obține un piure fin.

Gelatina (7g) se pune la hidratat în 80ml de apă rece și se lasă să se hidrateze pentru 10 minute. Se topește pe baie de aburi.
După ce s-a răcit piurelul de mere, se adaugă gelatina topită și se omogenizează.
Crema mascarpone se mixează un minut cu zahărul măcinat și apoi se adaugă smântâna pentru frișcă se bat împreună, cu mixerul, câteva minute. Se toarnă apoi piureul răcit peste crema de brânză. Se omogenizează totul cu o spatulă flexibilă, așa încât crema să rămână aerată.
Se toarnă crema în formă, peste stratul de mere deja întărit și se dă la frigider pentru minimum 3 ore sau peste noapte.

Se îndepărtează inelul de tort și folia de acetat.

Se decorează după imaginație și se servește. Eu am decorat cu alune mărunțite.

Dintre cele mai bune deserturi cu mere, iti recomandam si Reteta de prajitura cu mere, nuci caramelizate si mascarpone, absolut delicioasa, Reteta de prajitura invizibila cu mere, un desert care se prepara foarte usor sau deliciosul Tort de mere intregi, garnisit cu multa frisca.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Cheesecake cu lavanda si pepene confiat

Postat de simona72

Cheesecake cu lavanda si pepene confiat

Pentru crusta: biscuitii se rup cu mana si se pun in vasul robotului de bucatarie. Puteti sa folositi doar biscuiti simpli, biscuiti populari, biscuiti digestivi, ce aveti si ce va place. Se...

Citeste continuarea

Desert pandispan cu nuca, glazurat cu ciocolata

Postat de RODIMUR

Desert pandispan cu nuca, glazurat cu ciocolata

Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare până încep să ia volum. Se adaugă apoi treptat: zahărul pudră, vanilia, gălbenușurile, unul câte...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.04.2024, 21:31
frumoasa si sigur delicioasa
la 29.04.2024, 02:50
la 29.04.2024, 09:36
Mulțumesc Catalina!
la 29.04.2024, 09:37
Mulțumesc Motanel!
la 29.04.2024, 11:31

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking