Prajitura cu ness

Postat de ancutsa in Prajituri
3 Iun 2016 | 3466 vizualizari
Prajitura cu ness

Aceasta e una dintre prajiturile preferate ale familiei mele.

Ingrediente

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • 1 pahar cu ulei;
  • 1 lingurita cu varf de praf de copt;
  • 5 linguri de faina;
  • 1 lingurita cacao.
  • Pentru bezea: Albusurile de la alte 3 oua;
  • Sirop din 4 linguri zahar + 40 ml apa.
  • Pentru crema de unt: cele 3 galbenusuri ramase;
  • 1 pachet de unt 80% grasime (200 g);
  • Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa;
  • 2 linguri de cacao;
  • 1 lingurita ness (sau cafea solubila);
  • 1 lingurita cafea.

Mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul.

 

Pandispanul:

Separam cele 5 oua. Batem cu mixerul albusurile cu zaharul, zaharul vanilat, iar cand spuma devine consistenta, adaugam rand pe rand galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina, amestecand continuu.

Se toarna o parte din amestec intr-un castronel, adaugam o lingurita de cacao si amestecam bine. Turnam din amestecul alb intr-o tava (in care am pus foaie de copt), apoi turnam si din amestecul negru si cream un model cu ajutorul unei scobitori, dupa inspiratie. Se da la cuptorul incins pana se face auriu aluatul (asta inseamna cam 15-20 de minute), la foc mediu.

 

Cand este gata aluatul, il lasam la racit, apoi pregatim bezeaua.

 

Bezeaua:

Se face un sirop din 4 linguri zahar cu 40 ml apa (atat cat sa acopere zaharul). Incepem sa amestecam cu mixarul albusurile si cand incepe sa se formeze spuma, turnam usor cu ibricul siropul pe peretii vasului, amestecand continuu. Obtinem o bezea moale, dar consistenta. (Nu trebuie batuta nici prea mult, sa nu se taie!).

 

Se intinde cu grija bezeaua peste aluat cu ajutorul unui cutit, apoi se da la frigider. Acum preparam crema de unt.

 

Crema de unt:

Preparam din nou un sirop, acum din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa.

Se amesteca un pic cu mixerul galbenusurile, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul, exact ca mai devreme. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit.  (Daca am pune untul acum, s-ar topi.)

Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Amestecam din nou cu mixerul, sa redevina spuma, apoi adaugam untul taiat cubulete, putin cate putin.

Adaugam si nessul, cafeaua si cacaoa si mixam bine. In momentul in care adaugam cacaoa, observam ca va capata o textura cremoasa – deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Nu exagerati cu nessul, pentru ca tinde sa dea o amaraciune cremei. Eu consider ca o lingurita de ness si una de cafea sunt suficiente.

 

Asamblam:

Se scoate tava din frigider, se intinde crema peste bezea cu multa grija. O sa va fie mai usor daca turnati crema cu un sprit sau pos.

 

La final, se pudreaza prajitura cu ness sau cacao si se da din nou la frigider. Se serveste rece.

 

Pofta Buna!

 

 

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:  http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/07/prajitura-cu-ness.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ness" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (0)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura Cati, o reteta delicioasa

Postat de Constelatialeu

Prajitura Cati, o reteta delicioasa

Iata cum se prepara Prajitura Cati, o reteta delicioasa  Blat 1 : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma....

Citeste continuarea

Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie

Postat de Constelatialeu

Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie

Iata cum se prepara Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine apoi am adaugat 150 g zahar si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea...

Citeste continuarea

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking