Ingrediente
Pentru aluat:
- 2 cesti de nuca
- 1 ceasca pesmet macinat
- 5 oua
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita praf de copt
- jumatate de ligurita bicarbonat de sodiu
- jumatate de ceasca de miere de albine
- 1 ceasca zahar
- 1 plic zahar vanilat.
Pentru sirop:
- 2 cesti de zahar
- 1 ceasca de apa
- putina scortisoara
- 4 linguri cognac
Pentru sosul de ciocolata:
- 100 gr. ciocolata cuvertura
- 100 gr. smantana.
Mod de preparare
Prima data, incepem cu aluatul: Mixam ouale si zaharul pana se omogenizeaza, apoi adaugam mierea si continuam mixatul. Separat, amestecam nuca (taiata cat mai marunt), pesmetul, scortisoara, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si zaharul vanilat si le adaugam peste compozitia cu oua, amestecam pana se omogenizeaza ingredientele.
Compozitia o punem intr-o tava (in care am pus hartie de copt) si o dam la cuptor pana cand prinde o culoare de caramel si bineinteles trece testul cu scobitoarea.
Acum ne ocupam de sirop si anume: Intr-un ibric, fierbem pret de 5 minute apa cu zaharul si scortisoara, cand am oprit focul, adaugam cogniac-ul.
Cand prajitura este gata, o lasam putin sa se racoreasca, dupa care o scoatem din tava si turnam siropul pe toata suprafata (incet ca sa aiba timp sa-l asimileze).
Pentru sosul de ciocolata procedam astfel: Intr-o craticioara, punem smanatana la foc si cand incepe sa fiarba, o dam la o parte si adaugam ciocolata (pe care o facem cubulete cat mai mici) si amestecam pana se omogenizeaza compozitia si ne rezulta o textura fina. Odata facut sosul, il turnam deasupra prajiturii (care intre timp s-a insiropat) si o dam la rece pentru cateva ore. Odata racita, prajitura se poate taia dupa forma si marimea dorita si orna dupa gust si imaginatie.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si sos de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
|