Desert prajitura Dobos

Postat de timea in Prajituri
8 Noi 2014 | 144460 vizualizari
Desert prajitura Dobos

Recunosc ca nu prea mancam prajitura sau tort Dobos din comert pentru ca mi se parea crema mult prea dulce si gretoasa insa cu cea facuta acasa e alta poveste si pot si eu gusta si chiar manca o felie intreaga. Chiar daca o sa va ia ceva vreme pentru a face aceasta prajitura, eu zic ca merita sa o incercati macar o data, e DELICIOASA :) Nu ma prea laud cu aspectul Dobos-ului meu, dar nici nu a contat pentru ca a fost pe placul tuturor.

Ingrediente

  • Pentru foi
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 40 gr unt
  • Crema
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 150 gr ciocolata neagra
  • 1,5 linguri unt
  • 250 gr unt 82% grasime, nesarat
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri zahar pudra
  • Caramel
  • 100 gr zahar

Mod de preparare

FoiIntr-un bol mixam albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se intareste. Galbenusurile le frecam cu untul topit si racit si le adaugam peste spuma. La final incorporam faina folosind o spatula si amestecand cu miscari usoare sa nu se lasa spuma. 

Din aceasta compozitie coacem pe rand doua foi in tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. Lasam la cuptor 12-15 minute la 175 de grade.

Foile le scoatem din tava si le indepartam hartia de copt. Daca s-au racit complet, le punem una peste alta si la taiem in trei. Si asa am obtinut 6 foi cate avem nevoie pentru Dobos.

Crema: Intr-un vas rezistent la caldura amestecam ouale cu zaharul si zaharul vanilat si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul. Luam de pe foc si mixam cu mixerul.

Separat intr-un alt vas punem ciocolata rupta bucatele impreuna cu o lingura si jumatate de unt si o topim pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca putin (cat sa nu fie fierbinte) apoi o adaugam treptat peste compozitia de oua mixand de fiecare data.

Intr-un alt bol mixam untul cu zaharul pudra si cu cacaua pana devine foarte cremos.  La final amestecam cele doua compozitii, adaugand din crema de ciocolata, cate putin, in crema de unt. 

Asamblare: Asezam pe un platou prima foaie si o ungem cu crema, apoi procedam la fel cu restul de 4 foi. Pastram ultima foaie pe care o vom unge cu caramel. 

Ungem tot tortul cu crema si deasupra facem 16 moturi (8 pe o parte si 8 pe cealalta de-a lungul prajiturii) peste care urmeaza sa vina asezate feliile cu caramel.

Pentru caramel, punem vasul cu zahar pe foc mic si lasam sa se caramelizeze. Zaharul trebuie sa fie complet topit, dar atentie sa nu se arda.

Ultima foaie de blat o taiem in 4 (o sa fie mai usor de manevrat) si o ungem cu caramel. Fiecare bucata vine taiata iar in 4 bucati, cu un cutit trecut prin unt. 

Asezam pe rand cele 16 felii cu caramel peste moturile cu crema.

Dam tortul la frigider 2-3 ore inainte de a-l servi.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (42)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura Dobos

Postat de Meea

Desert prajitura Dobos

           Foi:  Mixăm albușurile împreună cu zahărul până când spuma stă băț. Adăugăm gălbenușurile și untul și...

Citeste continuarea

Prajitura Dobos

Postat de Gheorghita_T

Prajitura Dobos

Foile: Intr-un bol se adauga oul, zaharul si sarea si cu ajutorul unui mixer se mixeaza foarte bine pana cand compozitia isi tripleaza volumul. Se adauga in compozitie untul topit si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.11.2014, 20:02
Ce bine arata
la 08.11.2014, 20:07
arata grozav!!!
la 08.11.2014, 20:08
Bunatate,dar foile alea ma omoara...
la 08.11.2014, 20:08
Adele , Deyu multumesc
la 08.11.2014, 20:09
Foarte fain, dar tare nu ma incumet cu foile astea

Vezi toate comentariile (42)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking