Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

Postat de mirela0911 in Prajituri
27 Mar 2016 | 26766 vizualizari
Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

O alta prajitura care imi aminteste de copilarie si care nu lipsea da la aproape nicio sarbatoare este prajitura Jerbo. Cu foi fragede, gem si nuca multa, e poate fi mai bun decat Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie?

Ingrediente

Ingrediente Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

Pt. aluat:

  • 500 g faina
  • putina sare
  • 2 lg untura
  • 80 g zahar
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 lg smantana
  • 30 g drojdie proaspata
  • 100 ml lapte

Pt.umplutura:

  • gem de prune
  • 230 g nuca macinata
  • 180 g zahar
  • esenta de rom

Pt.glazura:

  • 9 lg zahar
  • 3 lg cacao
  • 50 g unt
  • 3 lg lapte

Mod de preparare

Preparare Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

Aluatul: Se cerne faina intr-un bol, se adauga sarea si se pune apoi zaharul, coaja de lamaie, untura, smantana si galbenusurile amestecate putin. Se pregateste maiaua din laptele caldut, 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia zdrobita. Se lasa sa dospeasca dupa care se toarna peste faina.

Se framanta un aluat nu foarte tare, elastic, care sa se poata intinde. Se lasa o jumatate de ora sa creasca. Se imparte in 3 parti egale si se intind foile cat dimensiunea tavii folosite.

Se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se aseaza prima foaie, se unge cu gem iar deasupra se presara jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar. Se stropeste usor cu esenta de rom. Se aseaza cu grija cea de a doua foaie, se unge din nou cu gem si se presara deasupra restul de nuca, apoi se stropeste din nou u esena de rom. Ultima foaie care se aseaza deasupra se va intepa cu o furculita din loc in loc.

Se lasa prajitura sa dospeasca timp de o ora apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se lasa sa se coaca aproximativ 25-30 de minute, pana se inroseste frumos deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. 

Intre timp se prepara glazura. Intr-o craticioara se pune zaharul, cacaoa, untul si laptele. Se incalzeste usor amestecand continuu pana se topeste zaharul. Se toarna fierbinte peste prajitura si se lasa sa se intareasca.

Se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

Recomandam si Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (33)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Tiramisu reteta cu Caramel

Postat de Creatsa

Tiramisu reteta cu Caramel

Tiramisu reţetă originală Prima data pregatim caramelul. Intr-o craticioara punem zaharul si il lasam sa se caramelizeze pana ajunge la culoarea chihilimbarului. Luam de pe...

Citeste continuarea

Prajitura cu visine si crema de lapte si mascarpone

Postat de diaconta

Prajitura cu visine si crema de lapte si mascarpone

Am pregatit blatul. Am mixat albusurile cu un praf de sare si jumatate cantitatea de zahar. Galbenusurile le-am mixat cu restul zaharului,apoi am pus pe rând cele 5 linguri de ulei....

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.03.2016, 18:48
Buna prajitura
la 27.03.2016, 18:52
Tare-as lua o bucatica
la 27.03.2016, 18:53
Este o prajitura pe placul meu. Stiu reteta, stiu gustul!
la 27.03.2016, 18:57
Foarte buna! Mătușa mea o face des!
la 27.03.2016, 18:57
ce super este

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking