Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

Postat de mirela0911 in Prajituri
27 Mar 2016 | 26750 vizualizari
Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

O alta prajitura care imi aminteste de copilarie si care nu lipsea da la aproape nicio sarbatoare este prajitura Jerbo. Cu foi fragede, gem si nuca multa, e poate fi mai bun decat Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie?

Ingrediente

Ingrediente Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

Pt. aluat:

  • 500 g faina
  • putina sare
  • 2 lg untura
  • 80 g zahar
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 lg smantana
  • 30 g drojdie proaspata
  • 100 ml lapte

Pt.umplutura:

  • gem de prune
  • 230 g nuca macinata
  • 180 g zahar
  • esenta de rom

Pt.glazura:

  • 9 lg zahar
  • 3 lg cacao
  • 50 g unt
  • 3 lg lapte

Mod de preparare

Preparare Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

Aluatul: Se cerne faina intr-un bol, se adauga sarea si se pune apoi zaharul, coaja de lamaie, untura, smantana si galbenusurile amestecate putin. Se pregateste maiaua din laptele caldut, 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia zdrobita. Se lasa sa dospeasca dupa care se toarna peste faina.

Se framanta un aluat nu foarte tare, elastic, care sa se poata intinde. Se lasa o jumatate de ora sa creasca. Se imparte in 3 parti egale si se intind foile cat dimensiunea tavii folosite.

Se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se aseaza prima foaie, se unge cu gem iar deasupra se presara jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar. Se stropeste usor cu esenta de rom. Se aseaza cu grija cea de a doua foaie, se unge din nou cu gem si se presara deasupra restul de nuca, apoi se stropeste din nou u esena de rom. Ultima foaie care se aseaza deasupra se va intepa cu o furculita din loc in loc.

Se lasa prajitura sa dospeasca timp de o ora apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se lasa sa se coaca aproximativ 25-30 de minute, pana se inroseste frumos deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. 

Intre timp se prepara glazura. Intr-o craticioara se pune zaharul, cacaoa, untul si laptele. Se incalzeste usor amestecand continuu pana se topeste zaharul. Se toarna fierbinte peste prajitura si se lasa sa se intareasca.

Se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

Recomandam si Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (33)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Biscuiti din faina de spelta cu piersici

Postat de bucataria_cu_mirodenii

Biscuiti din faina de spelta cu piersici

1. Piersicile se spala, se taie cubulete si se dau prin blender pana se obtine un pireu. 2. Se adauga laptele de soia, zaharul si untul la temperatura camerei si se amesteca pana se...

Citeste continuarea

Desert cheesecake Twix

Postat de Alepaty

Desert cheesecake Twix

1) Am inceput prin a da biscuitii prin blender. I-am amestecat cu untul topit si am asezat compozitia intr-o tava de 20 cm si am dat la frigider. 2) Crema de branza se mixeaza cu zaharul pudra,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.03.2016, 18:48
Buna prajitura
la 27.03.2016, 18:52
Tare-as lua o bucatica
la 27.03.2016, 18:53
Este o prajitura pe placul meu. Stiu reteta, stiu gustul!
la 27.03.2016, 18:57
Foarte buna! Mătușa mea o face des!
la 27.03.2016, 18:57
ce super este

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking