Ingrediente
Ingrediente Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie
Pt. aluat:
- 500 g faina
- putina sare
- 2 lg untura
- 80 g zahar
- 2 gălbenușuri
- 1 lgt coaja rasa de lamaie
- 2 lg smantana
- 30 g drojdie proaspata
- 100 ml lapte
Pt.umplutura:
- gem de prune
- 230 g nuca macinata
- 180 g zahar
- esenta de rom
Pt.glazura:
- 9 lg zahar
- 3 lg cacao
- 50 g unt
- 3 lg lapte
Mod de preparare
Preparare Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie
Aluatul: Se cerne faina intr-un bol, se adauga sarea si se pune apoi zaharul, coaja de lamaie, untura, smantana si galbenusurile amestecate putin. Se pregateste maiaua din laptele caldut, 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia zdrobita. Se lasa sa dospeasca dupa care se toarna peste faina.
Se framanta un aluat nu foarte tare, elastic, care sa se poata intinde. Se lasa o jumatate de ora sa creasca. Se imparte in 3 parti egale si se intind foile cat dimensiunea tavii folosite.
Se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se aseaza prima foaie, se unge cu gem iar deasupra se presara jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar. Se stropeste usor cu esenta de rom. Se aseaza cu grija cea de a doua foaie, se unge din nou cu gem si se presara deasupra restul de nuca, apoi se stropeste din nou u esena de rom. Ultima foaie care se aseaza deasupra se va intepa cu o furculita din loc in loc.
Se lasa prajitura sa dospeasca timp de o ora apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se lasa sa se coaca aproximativ 25-30 de minute, pana se inroseste frumos deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Intre timp se prepara glazura. Intr-o craticioara se pune zaharul, cacaoa, untul si laptele. Se incalzeste usor amestecand continuu pana se topeste zaharul. Se toarna fierbinte peste prajitura si se lasa sa se intareasca.
Se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
Recomandam si Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (33)
|