Prajitura Tosca

Postat de CarmenBlue in Dulciuri
24 Iun 2015 | 5104 vizualizari
Prajitura Tosca

Si a implinit iubita mea cea mica, Maria, 15 ani (sa ne traiasca!). Nu si-a dorit tort, nici sa o sarbatorim pentru ca suntem in febra examenului de capacitate. In schimb, a dorit aceasta minunata prajitura, pe care am si executat-o! M-am inspirat din reteta bucatarasului vio_dreams, http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-tosca-53962.html, careia ii multumesc pe aceasta cale pentru minunatul ei Caiet cu retete

Ingrediente

Blatul:

  • 8 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 200 gr zahar
  • 100 gr mac
  • 50 gr cocos
  • 6 linguri faina

Crema de vanilie:

  • 8 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 300 ml lapte
  • 1 plic budinca vanilie
  • 250 g Rama pentru prajitura/unt
  • 1 plic de zahar vanilat

Blatul de biscuiti si siropul

  • 150 g biscuiti (28 de buc. biscuiti populari)
  • 200 g zahar tos
  • 100 ml apa
  • 1 plic cappuccino (optional)

Glazura:

  • 150 g ciocolata amaruie/cu lapte
  • 150 ml frisca lichida

Mod de preparare

Pornim cuptorul la 180 de grade, Pregatim o tava (25x38 cm, a fost a mea): o ungem cu unt/margarina si o tapetam cu faina.

Blatul. Se bat albusurile cu un praf de sare pana devin ferme. Se adauga zaharul si mixam la viteza mare pana obtinem o bezea tare si lucioasa ca nu cade din vas. (Acum renuntam la mixer si folosim o paleta, nu ca mine :D )

Adaugam macul si cocosul. Omogenizam usor. Apoi adaugam si faina si amestecam de sus in jos (pale-pale), incercand sa nu scoatem aerul din compozitie.

Punem compozitia in tava pregatita si nivelam. Dam la cuptor aproximantiv 20 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Blatul trebuie sa se rumeneasca usor. Il scoate din cuptor si il lasam sa se raceasca de tot.

Crema. Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin o crema groasa. Adaugam si zaharul vanilat sau esenta de vanilie. Le punem intr-un vas si adaugam peste ele laptele caldut amestecat cu praful de budinca. Punem pe foc pana incepe sa se ingroase usor. Atentie, se amesteca tot timpul ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. Daca in momentul in care trecem lingura prin crema se vede fundul vasului, crema este gata. Lasam deoparte sa se raceasca de tot

Mixam margarina, lasata la temperatura camerei, pana se spumeaza. Adaugam crema racita putin cate putin pana o incorporam pe toata. (E delicioasa!). Intindem crema peste blatul rece.

Siropul. Se pune zaharul intr-o craticioara si se amesteca tot timpul pana se caramelizeaza. Se trage de pe foc si se adauga apa. Apoi se pune inapoi pe flacara. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, luam de pe foc si se adauga, optional, un plic de cappuccino. Se racoreste un pic. Apoi se trec biscuitii rapid prin sirop si apoi ii asezam peste crema pana acoperim toata suprafata.

Glazura. Se rupe ciocolata si se amesteca cu frisca lichida pe foc pana se topeste ciocolata, fara sa fiarba! Se racoreste un pic si apoi se toarna glazura deasupra prajiturii.

Se lasa prajitura la frigider peste noapte.

Este absolut delicioasa!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Tosca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Tosca

Postat de lucy2002

Desert prajitura Tosca

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu praful de sare, adaugam zaharul in ploaie si mixam pana obtinem o bezea ferma. Se adauga: faina, macul, nuca de cocos si esenta de...

Citeste continuarea

Desert prajitura Tosca

Postat de Oana

Desert prajitura Tosca

Pregateste mai intai crema pentru ca trebuie lasata la racit. Pune laptele la fiert intr-o craticioara cu fund dublu, impreuna cu pastaia de vanilie crestata, plus semintele dinauntru....

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.06.2015, 14:35
un deliciu!
la 24.06.2015, 14:36
foarte buna prajiturica
la 24.06.2015, 14:40
Foarte buna
la 24.06.2015, 14:43
Bunătate de prăjitură!
la 24.06.2015, 15:06

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking