Prepararea clatitelor - PAS CU PAS

Postat de anisoara in Dulciuri
25 Ian 2010 | 25386 vizualizari
Prepararea clatitelor - PAS CU PAS

Vreau sa va arat cum fac eu clatitele PAS CU PAS. Pentru aceasta am cumparat 2 feluri de oua de casa si din pravalie, ca sa vedeti deosebirea in culoare .

Ingrediente

  • 1 pahar de faina superioara
  • 2 oua + un galbenus
  • 300 ml lapte
  • 60 ml de apa
  • Sare
  • O lingurita de zahar
  • O lingura de ulei
  • Tigaie speciala pt coacerea clatitelor

Sau alta receta de clatite

  • 1 litru de lapte
  • 100 ml de apa calduta
  • 6-8 oua
  • 2 lingurite de zahar
  • O lingurita de sare
  • 2 linguri de ulei (de masline ) sau 60 de unt topit ( caldut)
  • 450 gr-500 gr. Faina
  • Vanilina dupa gust

Mod de preparare

Prima conditie – toate ingredientele – sa fie aduse la temperatura camerei.
Untr-un vas se toarna toate ouale, zaharul, sarea si se amesteca bine, se adauga jumatate de faina, se amesteca, se adauga jumate de lapte se amesteca, se adauga toata faina, tot laptele, apa calduta, untul topit sau uleiul si se amesteca vrea 3-4 minute pina obtinem o compozitie omogena ca o smintina. Vezi foto. Daca doriti adaugati putina vanilie.

Se lasa sa se odihneasca aluatul de clatite– cam 30 minute. E posibil sa se ingroase putin, se umfla faina (totul depinde de calitatea ei). In cazul acesta,  amestecati aluatul de clatite cu  50 ml de apa calduta sau lapte si lasati pe vreo 10 minute sa se odihneasca. E necesar ca laptele sa fie gras. 

La coacerea clatitelor este de preferat sa folositi o tigaie de otel - pt ca ea mentine o temperatura constanta uniforma si clatitele se obtin de o culoare frumoasa uniforma pe tot diametrul ei, nu se rup la intoarcerea pe cealalta parte in timpul coacerii.

Coacerea clatitelor:

La inceput se incalzeste bine tigaia la un foc mare timp de 2-3 minute. Intre timp pregatiti-va locul de munca. Este mai comod ca vasul cu aluatul de clatite sa se afle in dreapta voastra si a  tigaii. Pentru a turna aluatul in tigaie e necesar sa avem un polonic, o paleta de lemn pentru intoarcerea clatitelor si o farfurie plata de un diametru mai mare  pt a pune clatitele gata facute.

Dupa ce s-a incalzit bine tigaia cu uleiul turnat in ea sau a fost unsa bine cu o bucata de slanina incinsa pe furculita, se da  un minut la o parte ca sa se raceasca si focul il dam la cifra 6 din 10 liniute. Aceasta conditie este obligatorie, daca vreti sa obtineti clatitele de culoarea pe care o vedeti pe fotografie.

Turnati in tigaie inferbintata bine, invirtind pe toate partile aluatul . Aluatul se repartizeaza pe tot diametrul tigaii si puneti-o la foc sa se coaca. Pentru a obtine culoarea respectiva din foto ea se coace - 1.5 min, apoi se intoarce cu paleta pe cealalta parte si se mai coace inca 20-30 secunde .

In general, clatita se coace cam 1 minut pe o parte si 30 secunde pe alta parte. Iara accentuez- depinde de rezultatul, care doriti sa-l primiti. Totul depinde -ce temperatura de coacere a clatitelor va avea tigaia. Aceasta este prima mea clatita din aluatul cu oua de casa. Vezi foto.

O scoatem si procedam mai departe cu aluatul din vas. Din cind in cind  incalziti bine tigaia, lasati-o putin deoparte sa se raceasca si coaceti mai departe. Din prima reteta de aluat de clatite se pot coace cam 12-15 clatite, din aluatul de mai jos, 25-28 de clatite.
Clatitele se obtin foarte elastice si gustoase.

 Daca tigaia este incinsa bine si nu o lasati deoparte sa se raceasca putin  dar incepeti sa coaceti clatitele imediat, veti obtine o clatita toata gaurita de culoare maronie .

Din practica mea, clatitele se obtin cu gauri sau fara, mai maronii sau mai galbene, in functie de focul  la care veti coace aluatul si in functie de materialul din care este facuta tigaia, adica totul depinde de temperatura coacerii a clatitelor. 

Aici este expusa  o reteta de aranjare a clatitelor.


Daca ti-a placut reteta noastra "Prepararea clatitelor - PAS CU PAS" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (2)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Prajitura Katy

Postat de Anett

Prajitura Katy

In primul rand pregatim foii de prajitura. Intr-un vas amestecam faina, untura, zahar, sarea si praful de copt. Amestecand incontinuu adaugam si galbenusurile si daca este nevoie adaugam si 4-5...

Citeste continuarea

Invartita cu mere si nuca

Postat de rocsi_1612

Invartita cu mere si nuca

Scoatem foile de placinta din congelator si le lasam la temperatura camerei. Umplutura: Spalam merele, le curatam si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Intro tigaie antiaderenta...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.08.2010, 17:19
la 12.11.2010, 16:08
felicitari ptr rabdarea cu, kre ne ai explicat facerea si coacerea clatitelor. ptr o incepatoare ca mine,care nu a mai facut clatite este super. multumesc o sa te anunt daca mi au iesit . Bv bv

Vezi toate comentariile (2)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking