Prima paine cu maia

Postat de RuxyRux in Piine
20 Apr 2020 | 4386 vizualizari
Prima paine cu maia

Stiti vorba celebra: “ As da un regat pentru o paine?” Sigur ca nu, pentru ca am inventat-o eu! 😊😃😇 De cand ma stiu am avut o relatie speciala cu painea, am iubit-o de la prima la ultima bucatica, mirosul ei cand e calda, poaspat scoasa din cuptor mi se pare cel mai frumos miros din lume, este unul din darurile cele mai minunate ale divinitatii pentru hrana noastra.🥰❤️ Cand eram copil, ma trimitea mama la paine, pe atunci era intermediara cu cartofi, pana ajungeam cu ea acasa, era deja mancata pe jumatate. Cred ca as putea scrie o carte despre paine, atat de mult o iubesc! Stiti deja ca de ceva timp nu s-a mai gasit drojdie, de regula preparam macar de doua ori pe saptamana in casa cu drojdie uscata sau proaspata, asa ca lipsa m-a motivat sa cresc o maia de de la zero, cu sfaturile Codrutei, de pe blogul Apa Faina Sare si iata ca dupa a zecea zi de reusita am dat startul unui nou inceput. N-am crezut ca voi deveni atat de indragostita de aceasta noua paine( stiu bine painea cu maia, gustul ei, o cumparam uneori de diverse brutarii artizanale, insa nu era chiar ce imi doream). Acum, la doua zile coc o paine fabuloasa, poate ca nu e cea mai perfecta inca la aspect, insa la gust este exceptionala! Reteta am descoperit-o asa cumva dintr-o neatentie, baza ei nu imi apartine , este  a Sarei Owens, ea foloseste un starter preparat de seara din maiaua mama, cu 10 gr de maia, 25 de grame de apa si 25 de grame de faina. Eu pentru ca nu am citit reteta cap coada, am pus direct 60 gr din maiaua mama, aici m-am sfatuit si cu Adina* Miti a noastra draga) care e inaintea mea cu prepararea painii cu maia si ea a zis daaa, pune direct :)))) si asa am facut dis de dimineata cand am inceput painea si zau ca bine am facut pentru ca gustul este mult mai bun, mai echilibrat decat cel din reteta originala( am probat-o si pe aceea, deci stiu ce spun, dar bine, sigur ca este chestie de gust pana la urma). Hai ca am scris un roman, sa trecem la prepararea minunatiei. Eu am sa va prezint painea cu secara, daca nu va place ideea, puteti sa o preparati din faina alba si cele 80 de grame de secara sa le inlocuiti cu faina integrala( am procedat si asa).     Aluaturi de casa

Ingrediente

  • 60 gr maia( din maiaua mama) hidratata 100%
  • 300 gr.apa plata la temperatura camerei
  • 310 gr faina alba
  • 80 gr. faina de secara (aveti varianta sa o inlocuiti cu faina integrala)
  • 8 gr. sare (eu am pus hymalaiana)
  • faina pentru infainat

Mod de preparare

Am sa va prezint o modalitate foarte simpla, pe intelesul tuturor de a face paine cu maia.

Se pune maiaua intr-un vas, se toarna usor apa, se amesteca, apoi se pune faina se amesteca cu o lingura si se lasa 20 de minute.

Dupa 20 de minute, se pune sarea si se amesteca bine cu mana pana ce nu se mai simte sarea, m-am ajutat si de o lingurita de apa plata.

Se acopera vasul cu un servet curat si se lasa deoparte 30 de minute, dupa care se face prima intindere si impachetare( Stretch and Fold), direct in vas,  cu mana umezita( o umezesc cu apa plata) se ia cate o parte din margine si se pliaza spre mijloc, ca si cand ati vrea sa impachetati poale-n brau moldovenesti :))) ca si cand si mai bine zis ati face o bocceluta. Facem aceste impachetari din 30 in 30 de minute, daca uitati cumva nu e bai, le puteti face si la maxim 45 de minute. Timp de 3 ore jumatate  sau 4 ore va jucati cu aluatul in acest fel.

Cand timpul a trecut pregatiti cosuletul, eu am cumparat banettoane de 0, 75, acum puteti face asta si intr-un cosulet micut de paine, sau intr-un bol rotund in care puneti un servet curat.

Cosuletul l-am infainat bine,  extrem de bine, chiar lasam si faina pe care o putem razui usor cu degetele la final, , mai bine decat sa se lipeasca de cos, la fel procedam cu cu panza din bol.

Cu mana bine infainata, am ridicat aluatul usor, avem grija sa nu il dezumflam total pentru ca il vom simti plin de aer ca pe un balon. Eu i-am dat o forma rotunda direct in vas, l-am impachetat ca pe un bebelus infasat, apoi am pus aluatul in cos. Pentru exemplificare voi atasa si link-ul unde veti invata exact cum sa procedati.

Am pus cosuletul la frigider pana a doua zi dimineata , apoi l-am lasat la temperatura camerei timp de 2 ore. Verificati cand este gata, apasand usor cu degetul pe aluat , el va trebui sa revina incet la forma initiala.

Se scoate aluatul din forma prin rasturnare pe tava de cuptor pe care am pus foaie pergament, avem grija sa nu dezumflam aluatul, de aceea se va infaina foarte bine cosuletul inainte sa punem aluatul in el, cu un cutit foarte ascutit se taie usor intr-un arc de cerc cu o miscare ferma si rapida, apoi preincalzim cuptorul la 200 de grade.

Primele 25 de minute am copt painea la 200 de grade pe programul cu aburi, apoi am deschis rapid usa sa scot aburii si am schimbat programul la coacere normala pentru inca 20 de minute. Daca nu aveti cuptor cu aburi, puneti intr-o tava apa fierbinte in timpul de preincalzire al cuptorului, asezati-o la baza, apoi  dupa 25 de minute scoateti apa afara si continuati normal coacerea.

Cand este gata asezati painea pe un gratar si taiati-o numai dupa ce s-a racit complet , asta in cazul in care veti putea rezista mirosului de-a dreptul naucitor si nu o rupeti cu mana!  

 

 Stiu ca mai am multe de invatat,  nu ma declar specialista in painea cu maia, e un drum lung, cu multa informatie, dar pentru ca iubesc aluaturile si ele ma iubesc pe mine,  cu siguranta si painea va fi din ce in ce mai minunata, am incredere! :x

 

 

https://food52.com/blog/23861-how-to-make-sourdough-bread-sarah-owens-dear-test-kitchen?utm_source=YouTube&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=Editorial

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prima paine cu maia" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
Retete similare

Colacul Mirelui

Postat de Bucataras

Colacul Mirelui

În Moldova există obiceiul schimbului de colaci între mire și mireasă: vornicelul îi întinde miresei colacul mirelui și în schimb primește colacul miresei. După...

Citeste continuarea

Paine acordeon din aluat de bere si cascaval

Postat de tarasmariana

Paine acordeon din aluat de bere si cascaval

Prepararea aluatului :  Se dizolva drojdia in bere intr-un vas mare si se lasa pentru 10 minute. Adaugam faina cernuta cate putin si amestecam cu o lingura de lemn, apoi framantam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.04.2020, 14:10
Bravoo, Ruxu! Am admirat-o si pe fb, super ti-a reusit!
la 20.04.2020, 14:20
Mersi Laurici scump, norocul incepatorului desi am deja 10 paini cu maia la activ )) E pur si simplu perfecta la gust! Imbratisari!
la 20.04.2020, 14:21
Minunată și așa crocantă!
la 20.04.2020, 14:22
Ce bine arata!
la 20.04.2020, 14:32
Foarte gustoasa!

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking