Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

Postat de mihaelar63 in Porc
17 Dec 2018 | 5459 vizualizari

  ,, Reteta romaneasca "     Pentru ca am ajuns la reteta cu numarul 1300 ,m-am gandit a va omenesc ca lumea , gospodareste . La taiera porcului pe la noi se face ,, Proaspata "-o tocana simpla de carne proaspata . Ma iertati eu nu am auzit  pana acum ,, mai mare"" de pomana porcului si asta in alte locuri .. Cand eram copii  taiera porcului era mare eveniment . Cat se injunghia porcul copilasii erau tinuti in casa si ,, celuiti"' [ pacaliti ] sa nu iasa afara ca sa vada sangele , sa fie speriati. Dupa asta se parlea porcul la foc de paie . Acesta se numea ,, Bobotaie "[https://dexonline.ro/intrare/bobotaie/6263].Ce minunatie valvataia cea mare !!! Copii erau primii ce capatau o bucata de ureche , soric sau codita . Rude sau vecini veneau si ajutau , dar nu multi sa se calce in picioare . Veselia era mare , udata cu o oiaga [sticla ] cu palinca . Nu se zgarceau nici gospodinele , scoteau visinata sau afinata din ascunzatoare . Se faceu pachete cu proaspata [ carne , carnat . cartabos ] si se trimiteau la neamuri si vecini . Acestia oameni cu bun simt iti inapoiau pachetul cu ,, Porcarii "' cand taiau porcul . Asa incat toata lumea avea tot timpul carne proaspata in timpul iernii . Gospodinele cat ,, imparteau "' carne care-i pentru carnat , care pentru saramura , care pentru afumat , taiau bucati mici de de carne care le si aruncau in ,, labosh''[ cratita ]. Bucatile trebuie sa aiba si grasime ca sa fie suculent a tocana . Masa se lua de obicei la sfarsitu lucrului cand se intra in casa . Caldura si cate un pahar cu vin molesea lucratorii molesiti  si obositi .De pe fundul cratitei se incingea un miez de mamaliga si se arunca si la caine afara , care posibil deja era satul . Toata lumea era multumita si vesela . Asa am invatat sa fac ,,proaspata "' de la bunicile si mama mea .

Inapoi la reteta

Comentarii (42)

la 19.12.2018, 04:24
Multumesc , Adriana
la 19.12.2018, 04:25
Adry , multumesc
la 19.12.2018, 04:26
Claudia ,,Porcariile"" Cu masura sunt foarte bune ))
la 19.12.2018, 04:27
Ancutsa asa este
la 19.12.2018, 04:27
Licurici , ne mai infruptam si noi din cand in cand
la 19.12.2018, 16:38
Chiar ma intrebam ce-o fi si am aflat Multumesc de informatie si de reteta draga mea!
la 19.12.2018, 22:40
Felicitari si la cat mai multe retete delicioase! Arata minunat! Deja imi ploua in gura!
la 19.12.2018, 23:35
Ruxy , asa se spune pe la noi . Am vrut sa stiti
la 19.12.2018, 23:35
Multumesc , Oana . Simplu de preparat
la 19.12.2018, 23:39
Bunica cu nepoti , stie Ce frumos era
la 19.12.2018, 23:40
Gabyta , este foarte buna
la 22.12.2018, 11:15
Frumos obicei!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking