Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

Postat de mihaelar63 in Porc
17 Dec 2018 | 5462 vizualizari

  ,, Reteta romaneasca "     Pentru ca am ajuns la reteta cu numarul 1300 ,m-am gandit a va omenesc ca lumea , gospodareste . La taiera porcului pe la noi se face ,, Proaspata "-o tocana simpla de carne proaspata . Ma iertati eu nu am auzit  pana acum ,, mai mare"" de pomana porcului si asta in alte locuri .. Cand eram copii  taiera porcului era mare eveniment . Cat se injunghia porcul copilasii erau tinuti in casa si ,, celuiti"' [ pacaliti ] sa nu iasa afara ca sa vada sangele , sa fie speriati. Dupa asta se parlea porcul la foc de paie . Acesta se numea ,, Bobotaie "[https://dexonline.ro/intrare/bobotaie/6263].Ce minunatie valvataia cea mare !!! Copii erau primii ce capatau o bucata de ureche , soric sau codita . Rude sau vecini veneau si ajutau , dar nu multi sa se calce in picioare . Veselia era mare , udata cu o oiaga [sticla ] cu palinca . Nu se zgarceau nici gospodinele , scoteau visinata sau afinata din ascunzatoare . Se faceu pachete cu proaspata [ carne , carnat . cartabos ] si se trimiteau la neamuri si vecini . Acestia oameni cu bun simt iti inapoiau pachetul cu ,, Porcarii "' cand taiau porcul . Asa incat toata lumea avea tot timpul carne proaspata in timpul iernii . Gospodinele cat ,, imparteau "' carne care-i pentru carnat , care pentru saramura , care pentru afumat , taiau bucati mici de de carne care le si aruncau in ,, labosh''[ cratita ]. Bucatile trebuie sa aiba si grasime ca sa fie suculent a tocana . Masa se lua de obicei la sfarsitu lucrului cand se intra in casa . Caldura si cate un pahar cu vin molesea lucratorii molesiti  si obositi .De pe fundul cratitei se incingea un miez de mamaliga si se arunca si la caine afara , care posibil deja era satul . Toata lumea era multumita si vesela . Asa am invatat sa fac ,,proaspata "' de la bunicile si mama mea .

Inapoi la reteta

Comentarii (42)

la 18.12.2018, 00:09
Simona , ma bucur ca ai ,, gustat "' si introducerea . Trebuie sa ne mai amintim si de draga noastra copilarie > Poate devenim mai usori de gandurile de azi
la 18.12.2018, 00:10
Cristina , Voi erati mai gazde
la 18.12.2018, 00:10
Motane ,no hai la Cluj
la 18.12.2018, 00:11
Multumesc , Madi !!! Multumesc pentru calda ta apreciere
la 18.12.2018, 00:12
Vasimur . Multumesc
Daca-i prea multa carne , punem cinci portii de fructe , dupa cum recomanda nutritionistii )
la 18.12.2018, 00:13
Dia , multumesc Ce sa pregatesc ? Bun , simplu . Prea bun - prea ca la tara
la 18.12.2018, 00:14
Multumesc de felicitari , Mimi
la 18.12.2018, 00:14
Rocsicuta , fac si eu ce pot si ma comport asa cum sunt
la 18.12.2018, 06:06
Buuuuun 😍😍😍😍🤤
la 18.12.2018, 06:38
Oooo, ca pe vremuri! Felicitări!
la 18.12.2018, 08:13
Ce unatate!
la 18.12.2018, 08:48
o porcarie minuntata Miha! si povestea e ata de frumoasa
la 18.12.2018, 13:17
Buna! Felicitari si la cat mai multe retete la fel de frumoase!
la 18.12.2018, 20:06
Felicitări! Arată tare bn
la 18.12.2018, 20:20
Felicitari! La cat mai multe!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking