Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

Postat de mihaelar63 in Porc
17 Dec 2018 | 5458 vizualizari

  ,, Reteta romaneasca "     Pentru ca am ajuns la reteta cu numarul 1300 ,m-am gandit a va omenesc ca lumea , gospodareste . La taiera porcului pe la noi se face ,, Proaspata "-o tocana simpla de carne proaspata . Ma iertati eu nu am auzit  pana acum ,, mai mare"" de pomana porcului si asta in alte locuri .. Cand eram copii  taiera porcului era mare eveniment . Cat se injunghia porcul copilasii erau tinuti in casa si ,, celuiti"' [ pacaliti ] sa nu iasa afara ca sa vada sangele , sa fie speriati. Dupa asta se parlea porcul la foc de paie . Acesta se numea ,, Bobotaie "[https://dexonline.ro/intrare/bobotaie/6263].Ce minunatie valvataia cea mare !!! Copii erau primii ce capatau o bucata de ureche , soric sau codita . Rude sau vecini veneau si ajutau , dar nu multi sa se calce in picioare . Veselia era mare , udata cu o oiaga [sticla ] cu palinca . Nu se zgarceau nici gospodinele , scoteau visinata sau afinata din ascunzatoare . Se faceu pachete cu proaspata [ carne , carnat . cartabos ] si se trimiteau la neamuri si vecini . Acestia oameni cu bun simt iti inapoiau pachetul cu ,, Porcarii "' cand taiau porcul . Asa incat toata lumea avea tot timpul carne proaspata in timpul iernii . Gospodinele cat ,, imparteau "' carne care-i pentru carnat , care pentru saramura , care pentru afumat , taiau bucati mici de de carne care le si aruncau in ,, labosh''[ cratita ]. Bucatile trebuie sa aiba si grasime ca sa fie suculent a tocana . Masa se lua de obicei la sfarsitu lucrului cand se intra in casa . Caldura si cate un pahar cu vin molesea lucratorii molesiti  si obositi .De pe fundul cratitei se incingea un miez de mamaliga si se arunca si la caine afara , care posibil deja era satul . Toata lumea era multumita si vesela . Asa am invatat sa fac ,,proaspata "' de la bunicile si mama mea .

Inapoi la reteta

Comentarii (42)

la 17.12.2018, 19:29
Felicitari, Miha!! O frumoasa introducere ce-mi aduce aminte de copilarie...
la 17.12.2018, 19:38
Mulțam fain, Mihaela, că ne-ai ”omenit” și pe noi din pomana porcului! Dar nu te aștepta să-ți dăm și noi, că nu tăiem porc...!
la 17.12.2018, 19:39
Bunăăă, bunăăă! La noi se servea înainte ciorba de varză acră cu bucăți de carne grasuta și perisoare din carnea de cârnați! Apoi pomana porcului cu mămăligă și varză murată! O bunătate!
la 17.12.2018, 19:41
buna rau
la 17.12.2018, 19:52
Foarte bun! Felicitari pentru cele 1300 de retete delicioase si frumos prezentate!
la 17.12.2018, 19:56
la 17.12.2018, 19:59
Eheeee, asta este o mare bunatate! Felicitari Mihaela, pentru toate retetele, pentru tot ce faci si veselia ce o emani!
la 17.12.2018, 20:26
Tulaiiiiiiiii ce de retete Felicitari!!! Foarte bun ce ai pregatit
la 17.12.2018, 20:28
valeu muica ce-i aici ...ai pus 1300 de bucatele ? Bravo tie Misulico...
la 17.12.2018, 20:43
O bunatate, felicitari!
la 17.12.2018, 20:52
Wooow! Felicitaaaaaari!
la 17.12.2018, 21:23
La cat mai multe retete, Mihaela! Felicitari!
la 18.12.2018, 00:06
Multumesc , Merisor
la 18.12.2018, 00:06
Corinuta Multumesc
la 18.12.2018, 00:07
Rodica , cu mare placere Niciodata nu primesti inapoi chiar tot ce dai

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking