"Ragu" - sos pentru paste si lasagna

Postat de Lia1 in Pt. paste
4 Sep 2013 | 19936 vizualizari

Am trecut in revista retetele de ragu si asta difera prin adaosul de lapte, pancetta (optional) si ceva arome. Nu pot sa ma laud ca am facut eu munca de cercetare si am ajuns la reteta originala pierduta chiar de catre italieni in unele dintre restaurantele lor, dar munca asta a facut-o Ioana de pe "e-retete.ro". Sa nu va sperie timpul lung de fierbere de 2 ore sau mai mult (la foc foarte mic). E treaba de supraveghere la interval de 15-20 de minute dar numai asa veti obtine gustul intens pentru care acest sos a devenit atat de cunoscut. Desi fiecare zona din Italia are propria varianta de ragu, aceasta reteta este a celui mai cunoscut ragu, "ragu alla bolognese". In mod normal se foloseste carne de vita, dar cine doreste poate folosi si amestec de carne de vita si porc (desi nu recomand pt. ca va lasa multa grasime si devine gretos), caz in care reduceti untul. Si daca va intrebati ce cauta laptele in aceasta mancare, reteta originala chiar cere asa ceva, fiindca are dublu rol: fragezeste carnea in timpul fierberii, iar daca folositi doar carne de vita acest lucru chiar e necesar si in al doilea rand elimina aciditatea sosului de rosii, accentuand dulceata carnii. De asemenea, observati ca proportia de rosii folosita in sos este mica, a nu se confunda ragu alla bolognese cu ragu alla napoletana (alt ragu faimos), in care, intr-adevar, se foloseste o cantitate mult mai mare de rosii. Sosul de carne poate fi servit peste paste (tagliatelle sau spaghetti) sau pentru lasagne. Voi posta si o reteta de Lasagna la care se foloseste acest sos.

Inapoi la reteta

Comentarii (17)

la 04.09.2013, 18:40
Delicios! Mulțumim pentru istoric
la 04.09.2013, 18:40
Am facut si eu o data, e tare bun, dar migalos...
la 04.09.2013, 18:47
Bun tare
la 04.09.2013, 18:47
Plec repede ca mi se face dor de lasagne....
la 04.09.2013, 18:58
n-am mancat niciodata. Primesc si eu putin sa gust?
la 04.09.2013, 18:59
Bune pastele cu acest sos!
la 04.09.2013, 19:22
la 04.09.2013, 19:28
la 04.09.2013, 19:33
este foarte bun sosul, insa mie mi se pare cam "greu" !
la 04.09.2013, 20:03
Salutare fetelor, multumesc ca ati citit.

Da, Ela, de aceea am facut din vitel si scot optiunea cu amestec de porc. De asemenea am mentionat ca sunca probabil ca da gust bun dar devine cam grea...
la 04.09.2013, 20:11
Wow! Ce prezentare de revista Lia! Felicitari si pentru munca depusa
la 04.09.2013, 20:12
Super
la 04.09.2013, 20:34
merci fetelor!
la 04.09.2013, 20:53
Delicios!!!
la 04.09.2013, 21:12

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking