"Ragu" - sos pentru paste si lasagna

Postat de Lia1 in Pt. paste
4 Sep 2013 | 19893 vizualizari
"Ragu" - sos pentru paste si lasagna

Am trecut in revista retetele de ragu si asta difera prin adaosul de lapte, pancetta (optional) si ceva arome. Nu pot sa ma laud ca am facut eu munca de cercetare si am ajuns la reteta originala pierduta chiar de catre italieni in unele dintre restaurantele lor, dar munca asta a facut-o Ioana de pe "e-retete.ro". Sa nu va sperie timpul lung de fierbere de 2 ore sau mai mult (la foc foarte mic). E treaba de supraveghere la interval de 15-20 de minute dar numai asa veti obtine gustul intens pentru care acest sos a devenit atat de cunoscut. Desi fiecare zona din Italia are propria varianta de ragu, aceasta reteta este a celui mai cunoscut ragu, "ragu alla bolognese". In mod normal se foloseste carne de vita, dar cine doreste poate folosi si amestec de carne de vita si porc (desi nu recomand pt. ca va lasa multa grasime si devine gretos), caz in care reduceti untul. Si daca va intrebati ce cauta laptele in aceasta mancare, reteta originala chiar cere asa ceva, fiindca are dublu rol: fragezeste carnea in timpul fierberii, iar daca folositi doar carne de vita acest lucru chiar e necesar si in al doilea rand elimina aciditatea sosului de rosii, accentuand dulceata carnii. De asemenea, observati ca proportia de rosii folosita in sos este mica, a nu se confunda ragu alla bolognese cu ragu alla napoletana (alt ragu faimos), in care, intr-adevar, se foloseste o cantitate mult mai mare de rosii. Sosul de carne poate fi servit peste paste (tagliatelle sau spaghetti) sau pentru lasagne. Voi posta si o reteta de Lasagna la care se foloseste acest sos.

Ingrediente

  • 600 gr carne tocata de vita (ideal ar fi ca in carnea tocata de vita sa adaugati piept de vita fiindca are gustul cel mai bun)
  • 1 ceapa medie
  • 1 morcov mare
  • 3 tulpini telina
  • 50 gr pancetta-optional (sunca uscata dar neafumata)-da gust bun dar e cam grea, mai bine nu puneti
  • 50 ml vin alb sec
  • 1 varf cutit scortisoara
  • 1 varf cutit nucsoara
  • 1 lingurita rasa piper
  • 1 cana passata (suc de rosii fara seminte) sau 2 linguri pasta de rosii dizolvate intr-o cana cu apa
  • 2 cani supa pui sau vita (am folosit cub)
  • 1 cana lapte
  • 1/2 lingurita rasa sare sau mai putin daca supa e sarata
  • 2 linguri unt (se pune doar una in cazul amestecului cu carne de porc)

Mod de preparare

Taiem ceapa, morcovul si telina cubulete mici.  Le adaugam peste untul cu ulei puse la incins si le calim cam 10 minute, la foc mai mic, pana se inmoaie bine.  Facem astfel, ceea ce italienii numesc soffritto.

Adaugam carnea tocata si pancetta cubulete (optional) si o calim pana sucul pe care-l lasa se evapora, cca 5 minute la foc mediu.  Stingem cu vin alb si lasam pana se evapora. Condimentam amestecul cu scortisoara, nucsoara si piper, apoi turnam passata si 2 cani cu supa de pui/vita.  Amestecam bine si lasam la fiert pe foc mic (cat sa bolboroseasca usor amestecul) 1 ora.  Amestecam la 15-20 minute.

In acest moment amestecul va parea destul de lichid, dar e ok, va scadea suficient in orele de fiert care urmeaza. Adaugam laptele, amestecam bine si lasam sa fiarba in continuare inca 1 ora sau 1/2 ore, tot la foc mic (pentru lasagna trebuie scazut bine).  Daca mai este cazul adaugati sare.

Nu uitati sa amestecati la 15-20 minute, mai ales dupa ce scade ragu, pentru a nu se lipi de fundul oalei.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Ragu" - sos pentru paste si lasagna" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Lasagna cu foi de casa

Postat de momo121

Lasagna cu foi de casa

Pentru sosul Ragu: Intr-o tigaie, calim in uleiul incins ceapa taiata marunt si usturoiul taiat felii, adaugam carnea si lasam pe foc amestecand din cand in cand pana observam ca s-a separat...

Citeste continuarea

Lasagna italiana

Postat de brunetica

Lasagna italiana

Ungem peretii unei tavi cu sos besciamella si adaugam cele 3 lingurite de ulei ( pentru a aroma lasagne si a imnuia mai bine foile ) , punem o foaie de lasagne si adaugam peste foaie sos ragu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.09.2013, 18:40
Delicios! Mulțumim pentru istoric
la 04.09.2013, 18:40
Am facut si eu o data, e tare bun, dar migalos...
la 04.09.2013, 18:47
Bun tare
la 04.09.2013, 18:47
Plec repede ca mi se face dor de lasagne....
la 04.09.2013, 18:58
n-am mancat niciodata. Primesc si eu putin sa gust?

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking