Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty in Dulciuri
15 Apr 2023 | 5093 vizualizari
Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Dragii mei, cand ne apucam de cozonaci, ne inarmam cu rabdare multa. Si putere. Eu  am avut rabdare dar puterea am luat-o de la fiul meu. A framantat cu simt de raspundere, timp de 1 ora si un sfert. Fabulos! Pentru Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, lapte, unt, ulei, zahar, drojdie, lamaie, nuca, cacao, stafide.

Ingrediente

  • Ingrediente pentru Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit
  • Eu am pregatit reteta pentru 4 cozonaci.
  • 2kg faina Baneasa
  • 13 oua din care 3 galbenusuri am folosit pentru uns cozonacul
  • 900ml lapte cu 3,5% grasime
  • 200g unt cu 82% grasime
  • 100ml ulei
  • 500g zahar
  • 100g drojdie proaspata(Secretul bunicii) am folosit eu
  • 2 lingurite sare
  • 3 esente rom
  • 3 esente vanilie
  • coaja de la 2 lamai
  • coaja de la 1 portocala
  • Umplutura:
  • 700g nuca macinata
  • 60g cacao
  • 200g zahar
  • 2 esente de rom
  • alburile de oua
  • Mai avem nevoie de:
  • 100g stafide
  • cateva cuburi de rahat

Mod de preparare

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori. 

Separam albusurile de galbenusuri.

10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare.

Luam 2 linguri din faina si le punem intr-un vas.

Fierbem laptele si turnam imediat zaharul si coaja de citrice.

Luam de aici 150ml lapte fierbinte si turnam peste cele 2 linguri de faina. Amestecam usor avand grija sa nu avem cocoloase. Lasam sa se racoreasca bine (nu trebuie sa fie fierbinte) apoi punem drojdia si amestecam pana se omogenizeaza. Lasam sa creasca.

Facem o gropita in mijlocul fainii si turnam drojdia activata, galbenusurile frecate cu sare si cate putin din lapele caldut, indulcit si aromat cu esenta si coaja. Framantam acest aluat 45 minute,dupa care turnam cate putin din untul usor topit amestecat cu uleiul. Facem aceasta operatiune pe parcursul a inca 30 minute. 

Acoperim cu un prosop si lasam sa creasca 1 ora, pana isi dubleaza volumul.

In bucatarie trebuie sa fie cald cat timp ne ocupam de cozonaci. 

Intre timp pregatim umplutura:

Infierbantam laptele si  il turnam peste nuca macinata. Amestecam si zaharul si lasam putin sa se racoreasca. Turnam apoi cacao, 13 albusuri, esenta si un praf de sare.

Cand aluatul a crescut frumos, il impartim in 4 parti egale. pentru 4 cozonaci. Eu am avut patru bucati de aluat a cate 950g.  Luam cate o parte si o taiem in doua. Intindem  pe blatul uns cu ulei fiecare parte cu mainile unse si ele cu ulei.

Punem cate 3 linguri pline din umplutura, stafide si rahat taiat cubulete mici . Facem doua suluri pe care la impletim si le ascezam cu atentie in tava unsa cu unt.

Eu pregatesc cate doi cozonaci odata. Ii lasam sa creasca inca 40-50 minute in tava, apoi ungem cozonacii cu galbenusurile frecate cu 1 lingurita cu lapte si ii dam la cuptor la foc potrivit epre mic, mai intai 40 minute si la foc potrivit spre mare timp de 15 minute. 

Dupa ce bag la cuptor primii doi cozonaci, ma ocup de ceilalti doi.

Ii lasam sa se racoreasca 10 minute in tava apoi ii scoatem li ii lasam sa se raceasca complet pe gratar sau pe prosop acoperit cu hartie de copt.

Framantatul aluatului timp de 1 ora si ceva, si-a spus cuvantul si au iesit niste cozonaci grozavi. 

Recomand cu toata calduta.

Vezi si reteta de Cozonac dungat

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Melcisori cu nuca

Postat de caroline

Melcisori cu nuca

Punem intr-un pahar drojdia maruntita,1 lingura de zahar,2 linguri cu lapte caldut ( nu fierbinte) si 3 linguri cu faina si lasam 5 minute acoperit. Separat punem intr-un bol restul de faina...

Citeste continuarea

Desert la pahar cu ciocolata si jeleu de capsuni

Postat de timea

Desert la pahar cu ciocolata si jeleu de capsuni

Amestecam frisca lichida cu zaharul Green sugar si punem pe foc intr-un vas cu fundul mai gros si lasam sa fiarba 2-3 minute. Luam de pe foc, adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam cu un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.04.2023, 18:52
la 15.04.2023, 19:29
la 15.04.2023, 21:38
Grozav arata!
la 16.04.2023, 23:36
Delicios!
la 17.04.2023, 10:59
Vreau si eu !!!!!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking